Америка Украјини шаље оружје и опрему вриједне 150 милиона долара

Танјуг
Америка Украјини шаље оружје и опрему вриједне 150 милиона долара

ВАШИНГТОН - Сједињене Америчке државе издвојиле су за Украјину значајан нови пакет наоружања и опреме за подршку украјинској војсци, у вриједности 150 милиона долара, саопштио је данас Стејт департмент.

Нови пакет, обезбеђен на основу Предсједничког овлашћења за повлачење, укључује ракете за ПВО системе “хок”, муницију за високо покретне артиљеријске ракетне системе (ХИМАРС), артиљеријске метке од 155 милметара и 105 милиметара, минобацачке метке 81 мм, ракете TOW, противоклопне системе “џавелин” и АТ-4, муницију и гранате за малокалибарско оружје и друго наоружање и опрему.

Ова подршка ће такође помоћи у јачању украјинске противваздушне одбране од руских напада и јачању украјинских способности преко линија фронта, наводи Стејт департмент.

Ово је седми пакет безбjедносне помоћи који се упућује Украјини овлашћењем предсједника САД од потписивања Додатка о националној безбједности прије два мјесеца. 

Стејт департмент је саопштио да ће нову помоћ обезбиједити што је прије могуће како би се ојачала одбрана Украјине, њена територија и њен народ. 

-Као што је предсједник Бајден јасно рекао, Сједињене Државе и међународна коалиција коју смо окупили наставиће да стоје уз Украјину - рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана