Америка спремна да позајми Украјини 50 милијарди долара ако ЕУ продужи санкције Русији

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Сједињене Америчке Државе спремне су да обезбједе Украјини зајам од 50 милијарди долара, отплаћен од профита замрзнуте имовине Руске Федерације, под условом да Европска унија продужи санкције против Русије на неодређено вријеме, наводи Фајненшел тајмс (ФТ) позивајући се на документ ЕУ.

Тачни услови зајма, као што су рок отплате или каматна стопа тек треба да се утврде, а за сада није јасно ни да ли ће Вашингтон дати Кијеву зајам директно или преко посредника, преноси Комерсант.

Како се наводи, Вашингтон разматра издавање зајма под условом да имовина руске централне банке у ЕУ остане замрзнута “све док Русија не пристане да плати штету нанету Украјини”.

У игри је и друга опција која подразумјева да би Европска унија заједно са земљама чланицама Групе седам (Г7) омогућила билатералне зајмове Украјини које би биле “подржане профитом од замрзнуте руске имовине”.

Наведена варијанта помоћи за Украјину предвиђа да ЕУ искористи средства из свог заједничког буџета.

За такав корак је потребна сагласност свих држава чланица која није загарантована због могућег вета мађарског премијера Виктора Орбана и уздржаности неких других држава ЕУ, истиче британски лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана