Америка шаље моћни противракетни систем у Израел

СРНА
Америка шаље моћни противракетни систем у Израел

ВАШИНГТОН - Амерички секретар за војна питања Кристин Вормут рекла је да Сједињене Државе одлуком да распореде систем противваздушне одбране у Израелу и ангажују око 100 војника да њиме управљају показују своју посвећеност безбједности Израела.

Пентагон је јуче саопштио да ће ТХААД батерија бити распоређена у Израел како би помогла "јачању израелске противваздушне одбране након иранских напада без преседана на Израел", преноси Си-Ен-Ен.

Вормутова је одбила да каже одакле ће бити распоређена батерија противваздушне одбране која иде у Израел или када ће стићи.

"Мислим да би требало да посматрамо ово распоређивање ТХААД-а као оно што јесте, то је још једна видљива изјава наше посвећености безбједности Израела у вези са сукобима са Хамасом и Хезболахом у Либану", рекла је она.

Вормутова и начелник Генералштаба армије генерал Ренди Џорџ коментарисали су све веће захтјеве за јединицама противваздушне одбране, које су међу неким од најраспоређенијих у војсци.

Према ријечима Вормутове, системи противваздушне одбране су "највише под стресом".

Одбрамбени систем ТХААД је једно од најмоћнијих противракетних оружја америчке војске, способно да пресреће балистичке ракете на дометима од 150 до 200 километара и са готово савршеном стопом успјеха током тестирања.

Користећи комбинацију напредних радарских система и пресретача, ТХААД је једини амерички одбрамбени противракетни систем који може да уништи балистичке ракете кратког и средњег домета унутар или изван атмосфере током њихове терминалне фазе лета, наводи Си-Ен-Ен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана