Америка шаље додатну противваздушну одбрану

GS
Foto: US Army

ВАШИНГТОН- САД ће послати на Блиски исток систем за одбрану на великим висинама /THAAD/ и додатне батаљоне противваздушног ракетног система "патриот", саопштио је Пентагон, као одговор на недавне нападе на америчке трупе у региону.

Америка је у посљедњих неколико седмица упутила значајне поморске снаге на Блиски исток, укључујући два носача авиона, бродове за подршку и око 2.000 маринаца. 

Вашингтон је појачао приправност због активности група које подржава Иран док регионалне тензије расту током рата између Израела и Хамаса. 

Министар одбране Лојд Остин саопштио је да шаље додатне снаге након детаљне дискусије са предсједником Џозефом Бајденом и у складу са наређењима за припрему распоређивања трупа, али није рекао о којем броју војника је ријеч. 

Пентагон је већ ставио око 2.000 војника у стање повећане приправности у случају да буду морали да буду распоређени на Блиском истоку. 

"Ови кораци ће ојачати регионалне напоре за одвраћање, повећати заштиту америчких снага у региону и помоћи ће у одбрани Израела", додао је Остин. 

Распоређивање снага услиједило је двије године након што је Бајденова администрација повукла системе противваздушне одбране са Блиског истока, указујући на смањење тензија са Ираном. /крај/мл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана