Америка пријети санкцијама кинеским банкама

Танјуг
Америка пријети санкцијама кинеским банкама

ПЕКИНГ - Америчка министарка финансија Џенет Јелен завршила је четвородневне разговоре у Кини упозорењем банкама и извозницима те земље да ће Вашингтон “кренути на њих” ако помажу јачању војних капацитета Русије.

-Нагласила сам да компаније, укључујући и оне у НР Кини, не смију да пружају материјалну подршку руском рату и да ће се суочити са значајним посљедицама ако то учине - навела је Јелен, објавио је Блумберг.

Како је рекла, све банке које омогућавају значајне трансакције које усмјеравају војну робу или робу двоструке намјене ка руској одбрамбеној индустрији излажу се ризику америчких санкција.

Како је наведено, Бајденова администрација покушава да се обрачуна са компанијама широм свијета које помажу Русији да избјегне мрежу санкција које су САД и њени савезници увели Москви због рата у Украјини. Јелен је у Пекингу запријетила санкцијама на дан када је руски министар спољних послова Сергеј Лавров стигао у Пекинг како би разговарао о разним питањима, међу којима је и сукоб у Украјини.

Док Кина свој став о рату у Украјини описује као неутралан, како је наведено, од његовог почетка увећана је трговина двије земље. Јелен је најавила да ће нови разговори бити започети сљедеће недјеље састанком две америчко-кинеске радне групе у Вашингтону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана