Америка прави футуристички војни авион: Не треба му писта

Агенције
Америка прави футуристички војни авион: Не треба му писта

ВАШИНГТОН - Америчка Агенција за напредна одбрамбена истраживања (ДАРПА) има нови програм истраживања, чији је циљ да се направе авиони нове генерације.

Овај програм зове се Спеед анд Рунваy Индепендент Тецхнологиес (СПРИНТ), а требало би да дизајн нагласи карактеристике радарске невидљивости, и то уз помоћ технологије пропелера у крилу (ФИW) за она мјеста гдје не постоји приступ пистама.

Циљ је да се развије брзи авион који не зависи од писте, а овај задатак повјерен је компанији Аурора Флајт Сциенцес. Veћи од два прототипа користи ФИW технологију, а демонстрацијска летелица направљена је тако да буде без посаде.

Овај авион има распон крила од 13,7 метара и носивост од 454 килограма уз три ФИW пропелера. Захваљујући погонском систему, може да постигне брзину од 833 км/h, што би требало да побољша флексибилност америчке војске у ратном окружењу.

"Овај програм нуди прилику да се војницима испоручи способност која мијења игру на бојном пољу. Велике брзине и невидљиви превоз, независан од писте, могли би да помогну у томе да војска буде још сигурнија и ефикаснија у изазовном окружењу", рекао је Мајк Кајмона из компаније Аурора Флајт Сциенцес (подружница компаније Боинг).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана