Aмерика осуђује паљење Курана

СРНА
Aмерика осуђује паљење Курана

ВАШИНГТОН - Сједињене Америчке Државе /САД/ осуђују паљење Курана испред џамије у Шведској и истичу да издавање дозволе за демонстрације представља подршку слободи изражавања, али не и самим протестима.

ВАШИНГТОН, 29. ЈУНА /СРНА-Ројтерс/ - Сједињене Америчке Државе /САД/ осуђују паљење Курана испред џамије у Шведској и истичу да издавање дозволе за демонстрације представља подршку слободи изражавања, али не и самим протестима.

Портпарол Стејт департмента Мет Милер рекао је да Вашингтон сматра да су демонстрације створиле атмосферу страха која ограничава муслимане у слободном исповиједању вјере.

"Ми то осуђујемо. Вјерујемо да су демонстрације створиле окружење страха које ће утицати на то да муслимани и припадници других вјерских мањинских група слободно исповиједају своју вјеру или увјерења у Шведској. Вјерујемо да издавање дозволе за ове демонстрације подржава слободу изражавања, али не представља подршку самим протестима", рекао је Милер.

Он није желио да каже да ли ће демонстрације и њихове посљедице утицати на односе Турске и Шведске, а самим тим и на њену кандидатуру за НАТО, али је поновио став Вашингтона да је та нордијска земља спремна да се придружи Алијанси.

"Вријеме је да се пређе на пуно приступање Шведске НАТО", рекао је Милер.

Један мушкарац је поцијепао и запалио Куран испред централне џамије у Стокхолму, првог дана муслиманског празника Курбан-бајрама, што је разбјеснило Турску, чија је подршка потребна Шведској за улазак у НАТО.

Шведска полиција је одобрила одржавање протеста против Курана, али је након паљења оптужила мушкарца који је то учинио за агитацију против етничке или националне групе.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган осудио је Шведску због спаљивања Курана у Стокхолму и рекао да Турска никада неће поклекнути пред политиком провокација или пријетњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана