Америка има озбиљне разлоге да смањи финансирање Кијева

Srna
Foto: Reuters

Лист "Милитери воч" наводи да су неуспјех велике украјинске офанзиве, огромна корупција у Украјини и повећање америчког дуга главни фактори због ког Вашингтон све теже одобрава помоћ за Кијев.

Значајна стопа по којој је администрација Џозефа Бајдена акумулирала дуг у 2023. години довела је до тога да је плаћање камата за опслуживање потрошње америчке владе скупље за савезну владу од цјелокупног буџета Пентагона.

Стопу акумулације америчког дуга Републиканска странка критиковала је као - потпуно неодрживу.

Финансирање Украјине постало је још теже када су се САД од октобра посветиле војним операцијама на Блиском истоку.

Немогућност подизања нивоа потрошње за одбрану изнад онога који је био 2022. године приморала је Пентагон да направи значајне резове на другим мјестима.

Све несигурнија финансијска позиција Америке значајно је допринијела могућности да Украјина буде "одсјечена" од финансирања, што може значити колапс не само њених војних операција, већ и основних државних услуга, будући да су сопствени приходи Кијева занемарљиви.

Све више украјинских јединица на линији фронта пријављује велике недостатке опреме који ометају њихове операције, што је у комбинацији са екстремним жртвама, које се мјере у стотинама хиљада, довело до тога да војна предвиђања за Украјину постану све суморније - закључује "Милитери воч".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана