Америка бојкотује одавање почасти погинулом иранском предсједнику

GS
Foto: Telegram

ЊУЈОРК - Сједињене Америчке Државе ће данас бојкотовати одавање почасти иранском предсједнику Ебрахиму Раисију, који је раније овог мјесеца погинуо у паду хеликоптера, рекао је један амерички званичник.

Генерална скупштина УН од 193 члана традиционално се састаје да ода почаст било ком свјетском лидеру који је био актуелни шеф државе у тренутку њихове смрти.

"Нећемо присуствовати овом догађају ни у којем својству", рекао је за Ројтерс неименовани амерички званичник.

Раиси, који је виђен као потенцијални наследник врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија, погинуо је када се његов хеликоптер срушио услед лошег времена у планинама близу границе са Азербејџаном 19. маја.

"Уједињене нације треба да стоје уз народ Ирана, а не да обиљежавају спомен на њиховог вишедеценијског тлачитеља. Раиси је био умијешан у бројна, ужасна кршења људских права, укључујући убиства хиљада политичких затвореника 1988. године. Нека од најгорих кршења људских права до сада, посебно против жена и д‌јевојака у Ирану, догодила су се током његовог мандата", рекао је амерички званичник за агенцију Ројтерс, преноси Тан‌југ.

САД су изразиле своје "званично саучешће" због Раисијеве смрти, саопштио је Стејт департмент 20. маја.

"Нема сумње да је ово човјек који је имао много крви на рукама", изјавио је портпарол Бијеле куће за националну безбједност Џон Кирби.

Неки републикански чланови Конгреса оштро су критиковали администрацију америчког предсједника Џозефа Бајдена због изражавања саучешћа Ирану.

Раиси (63) је изабран за предсједника 2021. године и док је био на тој функцији наредио је пооштравање закона о моралу, надгледао је гушење антивладиних протеста и снажно се залагао у нуклеарним преговорима са свјетским силама, наводи агенција

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана