Америчко министарство: Ковид-19 највјероватније процурио из лабораторије

Танјуг
Америчко министарство: Ковид-19 највјероватније процурио из лабораторије

ВАШИНГТОН- Вирус који је изазвао пандемију ковида-19 највјероватније је процурио из лабораторије, али не у оквиру програма развоја оружја, пише у ажурираној и повјерљивој студији америчког Министарства енергетике из 2021. достављеној Бијелој кући и високим америчким законодавцима, објавио је ''Вол стрит џурнал''.

Нова сазнања Министарства, која одступају од претходних студија о томе како се вирус појавио, унијета су током ажурирања у документ из канцеларије директора Националне обавјештајне службе Аврил Хејнс.

Претходно је амерички Федерални истражни биро (ФБИ) са „умјереном поузданошћу” објавио да се вирус проширио након што је исцурио из кинеске лабораторије.

Иако првобитни извештај за 2021. није донио закључак, он је понудио консензус око става да ковид 19 није дио кинеског програма биолошког оружја.

Закључак Министарства енергетике, које надгледа мрежу од 17 америчких лабораторија, укључујући области напредне биологије, сматра се значајним упркос чињеници да је, како се наводи у извјештају, изнијет са „ниском поузданошћу”, преноси Гардијан.

Супротстављене хипотезе о поријеклу ковида усредсређене су или на неидентификовану животињу која преноси вирус на људе или на случајно цурење вируса из кинеске истраживачке лабораторије у Вухану. Ажурирани налази Министарства енергетике су у супротности са извјештајима четири америчке обавјештајне агенције које су закључиле да је епидемија почела као резултат природног преноса са заражене животиње. Двије агенције остале су неодлучне. Амерички званичници су одбили да прошире нове обавјештајне податке или анализе које су навеле Министарство енергетике да промијени став.

Примијећено је и да су то министарство и ФБИ дошли до истог закључка из различитих разлога.

Ковид-19, само један у низу заразних вируса корона који су се ширили и међу људима, од почетка 2020. је, према подацима Свјетске здравствене организације, проузроковао близу седам милиона смртних случајева широм свијета и пореметило трговину и путовања.

Кина је негирала да је ковид-19 могао да процури из њених лабораторија, међу којима су Институт за вирусологију Вухан, Кинески центар за контролу и превенцију болести и Институт за биолошке производе Вухана. Према првобитном извјештају обавјештајних служби САД за 2021, ковид-19 је први пут циркулисао у Вухану у Кини најкасније у новембру 2019, када су три истраживача са Института за вирусологију у том граду, наводно укључена у истраживање корона вируса, била толико болесна да су потражили болничку његу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана