Амерички званичник: Кинески балон првобитно требало да лети преко Гуама и Хаваја

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ВАШИНГТОН- Кинески балон, који је оборен након што је прешао континентални дио САД, првобитно је имао путању изнад америчког острва Гуам у западном Пацифику и Хаваја, али су га вјетрови однијели са предвиђеног курса, рекао је амерички неименовани званичник.

Портпарол кинеског министарства иностраних послова Ванг Венбин, на данашњој конференцији за новинаре, није одговорио на питање о томе да ли је балон  требало да прелети Гуам и Хаваје прије него што је скренуо са курса, већ је  поновио кинески став да САД није требало да претјерано реагују, пренио је Ројтерс.

Вашингтон је оптужио Пекинг да је то био балон за надзор, а Пекинг је саопштио да је то цивилни балон за метеоролошке и друге научне сврхе.

Америчко обарање балона изнад Јужне Каролине 4. фебруара додатно је  заоштрило односе САД и Кине, а амерички државни секретар Ентони Блинкен одложио је планирану посјету Пекингу.

Америчке војне и обавјештајне агенције пратиле су балон од када је полетео са острва Хаинан у близини јужне обале Кине, објавио је у уторак Вашингтон пост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана