Амерички суд одбио жалбу Ел Чапа

Танјуг
Амерички суд одбио жалбу Ел Чапа

ВАШИНГТОН - Амерички суд одбио је жалбу мексичког нарко-боса Хоакина Гусмана Ел Чапа, који је поднио “habeas corpus” молбу, односно грађанску парницу која се користи за процјену да ли је затвор законито одређен, при чему је затражио правно заступање.

- Ово је можда најозлоглашеније кривично гоњење деценије и оптужбе за које је осуђен могле су резултирати смртном казном, да није било услова при његовом изручењу - рекао је судија Брајан Коган, како се наводи у одлуци којом се апел одбија.

У пресуди се одбацују аргументи према којима Гусманова одбрана није учинила довољно да истражи нагодбу о признању кривице и цитира запечаћене доказе, сугеришући да Гусман још контролише милијарде долара имовине, чак и ако нису на његово име, преноси Ројтерс.

Коган, који је предсједавао и Ел Чаповом суђењу 2019. године, одбио је захтев за ново правно заступање, рекавши да је Гусман већ имао помоћ од Маријел Колон Миро, адвокатице која га је заступала посљедњих година, заједно с његовом супругом.

Гусман, који је годинама предводио картел Синалоа, сматра се одговорним за смрт хиљада људи у Мексику, гдје је и два пута побјегао из затвора с највишим нивоом надзора.

Депортован је у Сједињење Државе 2017. и две године касније осуђен је за кривично дjело трговине дрогом, подсјећа Ројтерс. Синалоа је и даље један од најмоћнијих нарко картела у Мексику и тренутно га предводе четворица Гусманових синова, од којих је један такође изручен Сједнињеним Државама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана