Амерички суд: Компанија Тесла је неправедно исплатила 56 милијарди долара Илону Маску

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Компанија Тесла је у 2018. години неправедно исплатила 56 милијарди долара свом извршном директору Илону Маску, одлучио је суд у америчкој савезној држави Делавер наводећи да је у питању "несхватљива сума" која је неправедна према акционарима.

Пресуда значи да Маск не може да задржи поменути пакет обештећења, али и даље има право да уложи жалбу на пресуду, преноси Тех кранч.

Судија Кетлин Мекормик је у образложењу пресуде написала да је фирма Тесла "сносила терет доказивања да је план компензације правичан", али да није успјела да убеди суд да је поменута надокнада адекватна.

Директори Тесле су током суђења тврдили да је фирма исплатила Маску високу своту да би осигурала да један од најдинамичнијих свјетских предузетника буде и надаље посвећен компанији, преноси Би-Би-Си.

Судија Мекормик је, ипак, навела да Тесла и Маскови адвокати нису могли да докажу да су акционари имали све доступне информације приликом гласања и да је сам Маск имао "снажне везе" са особама које су била задужене да преговарају у име Тесле.

"Тешко је оправдати овакву трансакцију с обзиром на то да је судија утврдила да је Маск имао контролу над управним одбором Тесле", прокоментарисао је професор на Правном факултету Бостонског колеџа, Брајан Квин.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана