Амерички систем оборио руски авион: Путин тражи истрагу

Танјуг
Амерички систем оборио руски авион: Путин тражи истрагу

МОСКВА - Амерички систем "Патриот" је оборио руски авион Ил-76, у којем су били украјински заробљеници, изјавио је данас предсједник Русије, господин Владимир Путин.

Он је поручио да Русија инсистира на међународној истрази инцидента, док западни медији, како каже руски предсједник, покушавају да заташкају причу о инциденту са затвореницима.

"Украјинске власти су одбациле фразу да би жељеле да спроведу међународну истрагу. Ми то тражимо и инсистирамо да се спроведе међународна истрага. Званично кажем: Молимо вас да пошаљете међународне експерте и извршите ову анализу, процјените расположиве материјалне доказе да је авион оборен системом Патриот", нагласио је Путин на састанку са званичницима од повјерења, преноси агенција "РИА новости".

Путин је рекао да не зна и не разумије зашто је Кијев оборио авион са својим заробљеницима.

"Питали сте зашто су то урадили? Не знам. Не разумијем. Још увијек можете да замислите зашто гранатирају мирне градове. Може се претпоставити да је Кијев то учинио случајно, али је то ипак кривично дјело из нехата. Истражни комитет је отворио кривични поступак за дјело тероризма. Очигледно, правна процјена је њихова професионална дужност, они знају шта раде и за то постоје одређене основе", рекао је руски лидер.

Он је оцијенио да Украјина вјероватно жели да испровоцира Русију на узвратне акције и одмазду.

"Има неколико могућих циљева: да скрену пажњу сопственог становништва и спонзора са неуспјеха такозване контраофанзиве, да покажу да нешто могу и да нас испровоцирају на узвратне огледне акције за нападе на цивилне и мирне циљеве на територији саме Украјине. Ми користимо високопрецизно оружје да гађамо војне инфраструктурне објекте и војну индустрију. Желе да нас испровоцирају на одмазду", рекао је Путин.

Истовремено је напоменуо да Москва неће зауставити размјену заробљеника, уколико украјинска страна покаже спремност.

Путин је на састанку са руским званичницима истакао и да Руски олимпијски комитет РОЦ и Министарство спорта треба да се договоре о учешćу националних спортиста на предстојеćим Олимпијским играма и, како је оцијенио, о дискриминацији руских спортиста на међународним турнирима, преноси "б92".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана