Амерички сенатор проглашен кривим за корупцију

ГС
Амерички сенатор проглашен кривим за корупцију

Демократски сенатор Боб Менендез проглашен је кривим по оптужбама за корупцију, у поступку који се против њега водио пред судом на Менхетну, чиме је комплетиран пад некада моћног политичара из Њу Џерзија.

Порота је већала више од 12 сати, послије суђења које је трајало девет недеља, преноси Глас Америке.

Менендез, који има 70 година, изјаснио се да није крив по 16 тачака оптужнице међу којима су примање мита, дјеловање у својству страног агента и опструкција правде.

Окружни судија Сидни Стајн најавио да ће казна Менендезу бити изречена 29. октобра, прије избора 5. новембра на којима се кандидује као независни кандидат за мјесто у Сенату.

Лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер позвао је Менендеза да поднесе оставку.

Суђење сенатору је било фокусирано на, како су то тужиоци навели, шеме примања мита, у којима су сенатор и његова супруга Надин Менендез добили стотине хиљада долара у кешу, златне полуге и отплату кредита за кућу од бизнисмена који су заузврат тражили његову помоћ.

Менендез је заузврат помогао да се милијарде долара америчке помоћи слију у Египат, где је један од тих бизнисмен Ваел Хана био повезан са тамошњом владом.

Менендез је такође био оптужен да је покушавао да утиче на истраге о двојици других бизнисмена - Фреда Даибеса и Хозеа Урибеа. Хана и Даибес су саоптужени на суђењу Менендезу, док је Урибе признао кривицу и пристао да свједочи против сенатора.

Менендез је и раније био оптужен за корупцију, али је тај случај закључен када је 2017. враћен на поновно суђење у Њу Џерзију.

Сенатор је поднио оставку на мјесту председавајућег Одбора за спољне послове када је оптужен у септембру 2023. године, али се до сада опирао позивима да поднесе оставку на своје мјесто у Сенату.

Током суђења, поротницима су дате на увид и златне полуге које је полиција заплијенила у кући Боба Менендеза у Њу Џерзију у којој је живио са супругом. Агенти су такође пронашли и више од 480.000 долара у кешу, а дио новца се налазио по џеповима у сенаторовим јакнама и одијелима.

 

Одбрана је тврдила да је заступање бизнисмена била једна од редовних сенаторових активности, те да је за све крива његова супруга. Менендезови адвокати су рекли да су златне полуге пронађене у њеном ормару, као и да је пар живео одвојено и да је Надин крила финансије од свог супруга.

Сенатор је, како тврди одбрана, често подизао кеш из банке и држао га у кући, а његова старија сестра је свједочила да је ту навику покупио од родитеља, који су побјегли са Кубе и новац чували у зидном сату.

Суђење Надин Менендез се одвија одвојено и заказано је за каснији датум. Она се није појављивала на суђењу супругу пошто јој је дијагностикован рак дојке.

Менендез је био дио вашингтонске политике више од 30 година. Од 2006. године представља Њу Џерзи у Сенату, а претходно је био у Представничком дому Конгреса 13 година. Прије тога је био у државној скупштини Њу Џерзија и градоначелник.

Прије него што је оптужен, Менендез је био на челу моћног Одбора за спољне послове у Сенату, али и био је важан савезник предсједника Џоа Бајдена у покушају да поврати утицај САД у међународној заједници, обезбиједи подршку Украјини и заступа политику према Кини.

Тужилаштво тврди да је бизнисмен Хана дао Надин Менендез "лажни посао" и плаћао јој 10.000 долара мјесечно, а да је Боб Менендез заузврат притискао Секретаријат за пољопривреду да престане да истражује монопол који је Египат дао Ханиној компанији да серитификује халал месо за извоз.

Сенатор је такође оптужен да је покушавао да притисне полицију и правосудне органе да не истражују пословање Даибеса, грађевинског инвеститора, и Урибеа, брокера за осигурање – који је свједочио да је Менендезовој супрузи купио аутомобил марке Мерцедес вредан 60.000 долара у замјену за сенаторову помоћ.

Одбрана инсистира да тужилаштво није доказало да су златне полуге и кеш пронађени у сенаторовој кући резултат подмићивања, преноси Слободна Европа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана