Амерички ратни брод упловио у Тајвански мореуз, кинеска морнарица га надзирала

ГС
Амерички ратни брод упловио у Тајвански мореуз, кинеска морнарица га надзирала

ТАИПЕИ - Амерички ратни брод УСС „Милијус“ упловио је у воде Тајванског мореуза свега неколико дана по завршетку кинеских поморских маневара око Тајвана.

Америчка ратна морнарица саопштила је да је то био „рутински транзит“ кроз воде у којима се примјењују правила слободне пловидбе и прелијетања, у складу са међународним правом.

У саопштењу се истиче да транзит америчког ратног брода „потврђује посвећеност Сједињених Америчких Држава слободном и отвореном Индо-Пацифику“, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је источна команда кинеске армије саопштила да је ратна морнарица пратила и надгледала пловидбу америчког ракетног разарача УСС „Милијус“.

Бродови америчке ратне морнарице плове отприлике једном мјесечно кроз Тајвански мореуз.

Кина, која Тајван сматра својом територијом, званично је прошлог понедјељка завршила тродневне војне маневре око Тајвана, увежбавајући прецизне ударе и блокаду острва.

Званични Пекинг је организовао војне вежбе како би изразио незадовољство због састанка предсједнице Тајвана Цаи Инг-вен са предсједавајућим  Представничког дома америчког Конгреса Кевином Макартијем, што Пекинг оцјењује као мешање САД у унутрашње ствари Кине и америчку подршку независности Тајвана.

Тајванско министарство одбране је саопштило да је у претходна 24 сата уочено 18 кинеских војних авиона и четири ратна брода који оперишу око Тајвана.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана