Амерички пословни лидери подржали Трампа, Маск: Нанијета штета правосудном систему

Танјуг
Foto: Fortune.com

ЊУЈОРК - Амерички милијардер и извршни директор Тесле Илон Маск и неколико америчких бизнисмена подржали су бившег предсједника Доналда Трампа, након што га је порота Окружног суда на Менхетну у четвртак прогласила кривим по свим тачкама оптужнице за фалсификовање пословних докумената и прикривање новца.

Маск је оцијенио да је пресуда Трампу нанијела “велику штету” америчком правосудном систему.

“Заиста, данас је нанесена велика штета повјерењу јавности у амерички правни систем. Ако бивши предсједник може бити кривично осуђен због тако тривијалне ствари, што је мотивисано политиком, а не правдом, онда је било ко у опасности да доживи сличну судбину”, навео је Маск на платформи Икс. 

Оснивач инвестиционог фонда “Секвоја капитал” Шон Мегвајер такође је подржао Трампа и саопштио да је бившем предсједнику донирао 300.000 долара.

“Управо сам донирао 300 хиљада долара Трампу. Спреман сам да изгубим пријатеље. Ево зашто... Још 2016. године сам падао на медијске приче и био сам уплашен због Трампа. Као такав сам донирао кампањи Хилари Клинтон и гласао за њу. До 2020. сам се разочарао и нисам гласао... Сада, 2024. године, верујем да су ово једни од најважнијих избора у мом животу и подржавам Трампа”, написао је Мегвајер у објави на Иксу, на шта му је Маск кратко одговорио. “Мислим да си у праву”.

Извршни директор инвестиционе компаније “Крафт Венчурс” Дејвид Сакс описао је Мегвајерову донацију као „чин храбрости”. 

Сакс тврди да Трамп има “много присталица у Силиконској долини, али се многи  једноставно плаше да то признају”.

“Са сваким чином храбрости, попут овог, брана почиње да пуца”, додао је бизнисмен.

Сам Трамп је пресуду у четвртак описао као “срамотну” и очекује се да ће уложити жалбу.

Порота Окружног суда на Менхетну прогласила је Трампа кривим за фалсификовање пословних докумената како би прикрио исплате порно звезди Сторми Данијелс уочи избора 2016. године.

Председавајући судија Хуан Мерчан заказао је изрицање казне за 11. јул, само неколико дана прије него што републиканци треба да формално номинују Трампа за предсједника.

Доналд Трамп је први предсједник у историји САД који је осуђен за кривично дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана