Амерички обавјештајци: Експлозију у болници у Гази изазвала палестинска ракета

Танјуг
Амерички обавјештајци: Експлозију у болници у Гази изазвала палестинска ракета

ВАШИНГТОН - Америчке обавјештајне агенције вјерују да је експлозију у болници Ал Ахли у Гази прије недјељу дана изазвала палестинска ракета којој је отказао мотор и која се распала на два дијела, док је бојева глава ударила у болничко паркиралиште, преноси NBC њуз.

Палестинско Министарство здравља саопштило је да је 471 особа убијена у експлозији у болници Ал Ахли 17. октобра, као и да је узрок експлозије ваздушни напад израелских снага.

Са друге стране, израелске власти су саопштиле да је експлозију изазвала ракета палестинске милитантне групе Исламски џихад. Обраћајући се телефонски новинарима, званичници обавјештајне службе саопштили су да имају “високо повјерење” у своју процјену да није Израел испалио ракету, али су мање сигурни који су палестински милитанти испалили пројектил 17. октобра.

-Са великом сигурношћу оцјењујемо да Израел није одговоран за експлозију у болници и да су одговорни палестински милитанти. Са мање сигурности оцјењујемо да је Палестински исламски џихад одговоран за лансирање ракете која је пала на болницу - рекао је један обавештајни званичник.

Амерички званичници су раније наговијестили да је највероватније одговоран Палестински исламски џихад, или ПИЈ, а Израел је ту групу окривио за експлозију.

Милитантна група дијели Хамасов циљ да уништи Израел, али је мања од Хамаса, који влада појасом Газе.

Докази који упућују на ПИЈ засновани су на пресретнутим разговорима између осумњичених „милитаната повезаних с Хамасом” за које се чинило да спекулишу о томе ко стоји иза лансирања ракете, рекли су званичници.

Експлозија у болници Ал Ахли изазвала је гнијев у цијелом арапском свијету, гдје је прихваћена верзија догађаја коју су изнијели палестински званичници и Хамас, да је одговоран Израел. Америчка процјена о ракети темељи се на обавјештајним подацима, “физичкој активности”, доступних видео снимака и фотографија које су све упућивале на експлозију ракете, а не на бомбу испуштену з авиона или артиљеријску гранату коју користе израелске снаге, рекли су званичници.

Међу снимцима које је обавјештајна заједница анализирала био је и онај који је емитован на телевизији Ал-Џазира, рекао је званичник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана