Амерички медији: Украјински команданти одбијају наређења за напад

ГС
Foto: Taнјуг/AP

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 615 дана.

Небензја: Москва прозрела “крокодилске сузе” Запада

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја рекао је да је Русија прозрела “крокодилске сузе Запада” због хуманитарне ситуације у Украјини.

-Савршено разумијемо истинску вриједност ваших напора и крокодилске сузе које сада лијете. Немате појма како сте цинични и дволични у тим својим напорима. Али то сада одлично разумију људи на Блиском истоку, Африци, Азији и Латинској Америци - рекао је Небензја на сједници Савјета безбједности посвећеној Украјини.

Небензја је поручио Западу да “умјесто овог циничног и дволичног спектакла, учини нешто добро за украјински народ”.

-Наиме, не дозволите злочиначком неонацистичком режиму украјинског предсједника Владимира Зеленског да жртвује цијели украјински народ зарад неостваривих геополитичких планова САД да ослабе Русију -  истакао је Небензја.

УН вјерују да Русија стоји иза напада у Хрози у којем је погинуло 59 људи

Уједињене нације саопштиле су данас да су откриле “рационалне основе” да закључе како је Русија извела ракетни удар у којем је погинуло 59 људи у кафићу у украјинском селу Хроза.

Налази су објављени у извјештају заснованом на двије мисије, када је Канцеларија високог комесара Уједињених нација за људска права (ОХЦХР) утврђивала чињенице у Хрози, где је интервјуисано 35 људи, укључујући локално становништво, свједоке, двоје преживјелих, медицинско особље и запослене у мртвачници, пренио је Ројтерс.

Портпаролка високог комесара УН за људска права, Лиз Тросел, рекла је данас у Женеви да “постоје разумни разлози да се верује како су ракету лансирале руске оружане снаге”. Додала је да није било назнака да је у том ресторану или поред њега, било војног особља или било којих других легитимних војних циљева у време напада. Украјина је саопштила да је руска ракета 5. октобра погодила ресторан у селу у области Харкова, док су се људи окупили да ожале палог украјинског војника. Москва негира да је циљала цивиле у сукобу у Украјини, што је став који је поновила и у вези са ударом на Хрозу.

МО Русије: Оборен дрон изнад Белгородске области

Руска противваздушна одбрана оборила је данас украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

Како је наведено, око 11.30 по московском времену спречен је покушај Украјине "да изврши терористички напад беспилотном летjелицом на објекте на територији Руске Федерације", преноси агенција РИА Новости.

Белгородска област се налази на западу Русије, на граници са Украјином, а Москва готово свакодневно саопштава да су руске пограничне области на мети украјинских дронова.

Амерички магазин Тајм, позивајући се на сараднике блиске предсједнику Володимиру Зеленском, тврди да се украјинске власти спремају да смијене министра и генерала.

Они су наводно задужени за контраофанзиву.

Хладноћа би требала отежати војсци напредовање и замрзнути линије, али Зеленски одбија то да прихвати, пише Тајм.

"Замрзавање рата за мене значи губитак", тврди украјински лидер.

Извори из његовог блиског окружења рекли су за Тајм да се могу очекивати велике промјене у војној стратегији и преокрет изазван промјенама.

Најавили су да ће најмање један министар бити смијењен, уз вишег генерала задуженог за контраофанзиву.

Они су објаснили да ће то казнити одговорне за спор напредак Украјине на фронту.

"Не идемо напријед", каже један од блиских сарадника Зеленског.

Он напомиње да су неки команданти фронта почели да одбијају наређења за напад, чак и када су долазила директно из кабинета предсједника.

"Они само желе да сједе у рововима и држе линију. Али ми не можемо тако да добијемо рат", рекао је сарадник украјинског предсједника.

Притом је објавио чланак који се бави проблемима са којима се Зеленски суочавао током рата, од ситуације на фронту и потребе за прикупљањем међународне подршке, до борбе против корупције.

Лидер републиканаца у Сенату тражи помоћ Украјини у оквиру јединственог пакета

Лидер републиканаца у америчком Сенату Мич Меконел инсистира на усвајању велике помоћи Украјини у оквиру јединственог пакета који је предложила Бијела кућа.

„Ово је тренутак за брзу и одлучну акцију како би се спречиле даље жртве и створиле стварне посљедице по тиранине који су терорисали народ Украјине и Израела. И управо сада, Сенат има шансу да пружи додатну подршку која ће нам помоћи да урадимо управо то“, рекао је Меконел у Луисвилу након сусрета са амбасадорком Украјине у САД Оксаном Маркаровом, преноси Си-Ен-Ен.

Он је нагласио да ће непријатељи у иностранству „будно посматрати и чекати да Америка посустане“.

Према његовим ријечима, „само конкретна и поуздана подршка САД може да одврати противнике у будућности и поврати безбједност“.

Новоизабрани предсједавајући Представничког дома, републиканац Мајк Џонсон, потврдио је раније да ће помоћ САД Украјини и Израелу бити донијета у два различита закона, а не у једном, како је предложила Бијела кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана