Амерички медији: САД унапријед знале да Пригожин планира побуну

Танјуг
Амерички медији: САД унапријед знале да Пригожин планира побуну

ВАШИНГТОН - Америчке обавијештајне службе су унапред знале да шеф "Вагнера" Јевгениј Пригожин планира да покрене војну акцију против руског војног врха, наводе амерички медији.

Према писању "Њујорк тајмса", амерички обавијештајци су у сриједу информисали Пентагон и Бијелу кућу о најавама да Пригожин "нешто планира", али су радили на прецизирању крајње процјене.

Пошто су добили додатну потврду, обавијештајци су у четвртак о могућој завјери обавијестили уску групу конгресмена.

Лист наводи да су амерички званичници ћутали јер су сматрали да би, ако било шта кажу, руски предсједник Владимир Путин могао да их оптужи за организовање државног удара.

"Очигледно је да нису били заинтересовани да помогну господину Путину да избјегне велики, срамотни пад његове подршке", пише NYT.

У овом случају, додаје се, информација да ће дугогодишњи сукоб између Пригожина и руских одбрамбених званичника тек прерасти у сукоб, окарактерисана је као "алармантна".

"Господин Пригожин је познат по својој бруталности и, да је успио да свргне званичнике, вјероватно би би непредвидив вођа. Могућност да би великом нуклеарном ривалу Сједињених Држава могао да се догоди унутрашњи хаос, са собом је носила нови ниво ризика", наводи лист.

Према писању "Вашингтон поста", америчке обавијештајне службе су још средином јуна добиле информације које су указивале на то да је Пригожин планирао оружану акцију против руског војног естаблишмента.

Додаје се да су обавијештајци о томе хитно информисали Бијелу кућу и друге владине агенције како не би били затечени таквим развојем ситуације у Русији.

Неименовани извори листа наводе да природа и тајминг Пригожинових планова нису били јасни, све до почетка сукоба у петак.

"Међутим, било је довољно сигнала да се администрацији у Вашингтону може рећи да се нешто дешава", рекао је амерички званичник, који је говорио под условом анонимности, додавши да мисли да су САД биле спремне за то.

Он је навео да је током протекле двије недјеље постојала "велика забринутост" око тога шта би могло да се деси - да ли ће Путин остати на власти и шта би било каква нестабилност могла да значи за контролу над руским нуклеарним арсеналом.

"Нестабилност која би могла да доведе до грађанског рата у Русији представљала је главни страх", навели су саговорници "Вашингтон поста" и додали да су, поред Бијеле куће, високи званичници у Пентагону, Стејт департменту и у Конгресу такође били обавијештени о информацијама које су стигле из Русије.

Лист указује да је кључни покретач побуне била наредба руског министарства одбране од 10. јуна да ће сви добровољачки одреди морати да потпишу уговоре са владом.

И поред тога што се у наредби не помиње "Вагнер", било је јасно да би могло да дође до преузимања Пригожинових бораца који су били важни за неке од најзначајнијих тактичких побједа у Украјини, пише "Вашингтон пост".

Поред америчких обавијештајаца, понашање Пригожина посматрале су и украјинске обавијештајне службе.

Неименовани извор из Украјине је рекао да су војни званичници у Кијеву, након објаве 10. јуна, вјеровали да би Пригожин могао да мобилише своје снаге против Москве.

Према његовим ријечима, украјински званичници су озбиљно схватили могућност би шеф "Вагнера" могао да покрене акцију против руских снага.

Међутим, ни у Кијеву нису могли да претпоставе када ће се то догодити, рекао је извор листа, додавши да му није познато да ли је Вашингтон, информације до којих је дошао, поделио са Кијевом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана