Амерички медији: Напад на гасовод Сјеверни ток координисао украјински официр

Г.С.
Амерички медији: Напад на гасовод Сјеверни ток координисао украјински официр

Пуковник украјинских снага за специјалне операције Роман Червински одиграо је централну улогу у бомбардовању гасовода Сјеверни ток прошле године, према званичницима у Украјини и Европи, као и другим упознатим са детаљима операције.

Како пише Вашингтон Пост доказивање улоге официра у овој операцији је најдиректнији доказ повезаности украјинског војног и сигурносног водства с чином саботаже, који су западни званичници назвали опасним нападом на европску енергетску инфраструктуру. 

За Червинског се наводи да је био координатор операције, управљајући логистиком и подршком за тим од шест људи који је изнајмио једрилицу под лажним идентитетом и користила опрему за дубоко море за постављање експлозивних направа на гасовод.

Червински је преко свог адвоката негирао било какву улогу у саботажи. 

- Све спекулације о мојој умијешаности у напад на Сјеверни ток без икакве основе шири руска пропаганда - рекао је Червински у писаној изјави Вашингтон Пост и њемачки Шпигл. 

Три експлозије су 26. септембра 2022. године изазвале велико цурење на гасоводима Сјеверни ток 1 и 2, који воде од Русије до Њемачке. Напад је оставио само једну од четири гасне везе у мрежи нетакнутом. 

Људи упознати са улогом Червинског тврде да није сам дјеловао и да је примао наредбе од високо позиционираних украјинских званичника.

Разговори су били под увјетом анонимности како би могли разговарати о осјетљивим детаљима који је заоштрио дипломатске односе са Украјином и изазвао приговоре америчких званичника. 

Вашингтон Пост је додао да су Украјинци покренули многобројне тајне операције против руских снага, али да је напад на Сјеверни ток био усмјерен на цивилну инфраструктуру изграђену да обезбиједи енергију милионима људи у Европи.

Газпром, руски гасни конгломерат под контролом државе, посједује 51 посто Сјеверног тока, док остатак припада западним енергетским компанијама, које су укључиле милијарде у пројекат. 

Украјина се дуго жалила да ће Сјеверни ток омогућити Русији да заобиђе украјинске цијеви, ускративши тако Кијеву огромних прихода од транзита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана