Амерички "летећи суперкомпјутер" омануо због Руса: "Овако нешто до сада нисмо видјели"

Г.С.
Амерички "летећи суперкомпјутер" омануо због Руса: "Овако нешто до сада нисмо видјели"

Док се Русија ослања искључиво на своје обавјештајне способности изван визуелног домета у великом опсегу, Украјина се ослања на подршку САД и НАТО.

Занимљиву причу испричао је пуковник америчког ваздухопловства стациониран у Њемачкој. Крег Андрле је командант 388. борбеног крила и говорио је за медије скоро годину дана након руске инвазије на Украјину.

Он је објаснио да су са његовим Ф-35 вршили извиђачке мисије. Прикупљање података је кључна улога у рату, каже пуковник, подсјећајући да никада није "прешао границу" односни ушао у ваздушни простор Украјине.

Пуковник Андрле каже да су се он и његова прикривеност одлично показали у задатку прикупљања података. Ово је једна од главних функција авиона. Многи лаици вјерују да је Ф-35 дизајниран за борбу.

 Међутим, дизајниран је да добија битке без уласка у њих. "Летећи суперкомпјутер" обезбјеђује информације које дају предност дјелу који са њим ради у ваздуху. Рат се мијења, а бројност војске на терену више није толико важна као исправна геолокација непријатеља и њихових система.

Пуковник је препричао један од својих неуспјеха, ако се тако може назвати слиједећи инцидент. Војна обијавештајна служба га је обавијестила у ком се подручју налази систем противваздушне одбране руске војске, модел С-300ПМУ-1.

Пуковник је рекао да упркос достављеним подацима, он и његова летјелица нису идентификовали С-300ПМУ-1 као таквог. Према експертском мишљењу пуковника, његов Ф-35 није идентификовао С-300ПМУ-1 као такав јер је руска ПВО дјеловала у "режиму ратне резерве".

"Ово је режим какав раније нисмо видјели", рекао је пуковник, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана