Амерички Конгрес након 15 кругова гласања напокон добио предсједавајућег

Танјуг
Амерички Конгрес након 15 кругова гласања напокон добио предсједавајућег

ВАШИНГТОН - Републиканац Кевин Макарти изабран је са 216 гласова за председавајућег Представничког дома Конгреса након вишедневних преговора и 15 рунди гласања, што је омогућило почетак рада доњег дома америчког Конгреса.

Републиканци су раније пристали да номинују Макартија, али је пут до функције предсједавајућег био неизвјестан и дуготрајан јер је група конзервативних републиканаца одбијала да гласа за њега, преноси CNN.

Демократе су гласале за свог кандидата, лидера мањине Хакима Џефриса, који је освојио 212 гласова.

Републиканци имају тјесну већину у Представничком дому од 222 посланика, док демократе имају 213.

Хаотични процес избора предсједавајућег, који је почео у уторак у подне, био је најдужи посљедње 164 године.

Током претходног 14. круга гласања, у петак касно увече, Мекарти је добио само један глас мање од броја потребног за побједу, али је мала група екстремно десних републиканаца и даље одбијала да га подржи упркос томе што им је републикански лидер обећао низ уступака.

Представнички дом није могао да почне са радом без предсједавајућег, нити су заступници могли да положе заклетву.

Неки републиканци су у петак напустили салу, након што је један од најжешћих Мекартијевих противника критиковао лидера републиканске већине.

-Не можемо Мекартију да повјеримо власт - рекао је ултраконзервативни републикански конгресмен са Флориде Мет Гаец, док су његове колеге напуштале салу у знак протеста.

Кевин Макарти положио је јутрос заклетву као предсједавајући Представничког дома 118. сазива америчког Конгреса.

У свом првом говору као предсједавајући поручио је да нови Представнички дом жели да САД побиједе у економској утакмици са Кином.

-Позабавићемо се америчким дугорочним изазовима - државним дуговањима и успоном кинеске комунистичке партије. Оформићемо двопартијски одбор за Кину који ће истражити како да вратимо стотине хиљада радних мјеста која су се прелила у Кину, а онда ћемо побиједити у овом економском такмичењу - поручио је Макарти.

Остали чланови Представничког дома Конгреса су такође положили заклетве чиме је отворен пут за гласање о пакету интерних прописа, које би, према сазнањима CNN требало да буде одржано у понедjељак.

-Као председавајући Представничког дома моја врховна одговорност је према нашој земљи - рекао је Макарти и негирао да је посланику Мету Гецу, ултра-конзервативном републиканцу, понуђено да предсjедава подкомитетом у замену за подршку Макартијевој победи.

-Никоме ништа није обећано - рекао је Макарти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана