Амерички комичар отет због откупнине па насмрт избоден

ГС
Амерички комичар отет због откупнине па насмрт избоден

Тијело америчког активисте и комичара пронађено је у јарузи са више од десет убода ножем након што је наводно киднапован и држан ради откупа у Колумбији, јавља Fox News.

Тоу Гер Сионг (50), из Вудберија у Минесоти, био је у Колумбији на одмору и срео се са женом са којом се повезао на друштвеним мрежама када га је отела група мушкараца.

Сионг, који је рођен у Лаосу и провео четири године дјетињства у избјегличком кампу на Тајланду, позвао је пријатеља у Колумбији око 19 часова. У недјељу је рекао да мушкарци траже 2.000 долара (8 милиона колумбијских пезоса) у готовини за његово ослобађање, наводи локални лист "Ел Цоломбиано".

Такође је свом пријатељу рекао да је држан на нишану.

Сумњива жена

У међувремену, док је био заточен, полиција је рекла да је жена упала у његов стан око 16.40 часова, али док је полиција стигла на лице мјеста успјела је да побјегне. Нејасно је да ли је то била иста жена са којом је раније срео.

Али, прије него што је било могуће плаћање откупнине, Сионгово тијело је пронађено у једној јарузи у Ла Корковади, сјеверозападно од Медељина, са вишеструким убодним ранама и повредама од тупих удараца, наводи "Ел Цоломбиано".

Такође је имао модрице изазване очигледним падом са више од 20 метара. Полиција је саопштила да истражује да ли је група одлучила да убије Сионга јер је можда покушао да побјегне из заточеништва.

Ех Сјонг, Тоуов старији брат, подијелио је неке детаље о бруталној смрти свог брата са "Фоx 9", рекавши да је претрпио "ударац тупим предметом у главу" и да су га отмичари "бацили преко моста".

Ухапшена једна особа

Његов брат је рекао да је полиција ухватила једног од наводних киднапера.

"Имамо пуно повјерење у колумбијску полицију да ће пронаћи људе који су му ово урадили и извести их пред лице правде", рекао је Ех Сјонг.

"Умјесто да тугујемо због губитка његовог живота, желимо да прославимо оно што је урадио и шта је могао да уради да помогне заједници да напредује."

Породица и пријатељи Тоу Гер Сионга рекли су да је он живот и душа забаве и да је страствен у погледу позитивних промјена у друштву.

Дипломац политичких наука Карлтон колеџа посветио је свој живот премошћавању култура и говору за оне без гласа, рекла је његова породица.

"Он би се возио одавде до Висконсина, до Милвокија, до Медисона да би помогао људима о свом трошку", рекао је Ех Сионг.

"Он је радио такве ствари."

Породица покреће фондацију

Његова породица је сада у процесу стварања фондације у његово име, преко које се надају да ће понудити стипендије и помоћ онима којима је потребна, преноси Телеграф.

Тоу Гер Сионг је поријеклом из Хмонга, домородачке групе из источне и југоисточне Азије. У Кини, народ Хмонг је класификован као подгрупа народа Миао.

Према интернет страници комичара, његов отац је служио у ЦИА и његова породица је морала да побјегне из Лаоса након комунистичког преузимања власти 1975. Био је комичар, забављач, мотивациони говорник и едукатор. Прихватио је културу Хмонга тако што је своју публику образовао о свом поријеклу и помогао је у оснивању група као што су Акција заједнице против расизма и Америчко партнерство Хмонг. На његовом сајту се наводи да је ожењен.

Он је 2019. године именован за члана Буш фондације. На сајту фондације стоји да је "појачао гласове своје заједнице и служио као снага за промјене".

Сенаторка Ејми Клобучар објавила је изјаву поводом смрти Тоу Гера Сионга.

"Ово је срцепарајућа трагедија. Тоу Гер је био невјероватна особа која је стално радила на подизању своје заједнице. Моја канцеларија је у контакту са Тоу Геровом породицом док раде на томе да његово тијело врате у Минесоту", навела је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана