Амерички генерални тужилац потврдио идентитет осумњиченог за цурење повјерљивих информација

Танјуг
Амерички генерални тужилац потврдио идентитет осумњиченог за цурење повјерљивих информација

ВАШИНГТОН - ФБИ је с ухапсио запосленог гардисту ратног ваздухопловства САД Џека Тешеиру (21) због крађе повјерљивих података САД, пренио је Ројтерс.

Амерички генерални тужилац Мерик Гарланд рекао је да је ФБИ ставио лисице Тешеири у вези са "истрагом о недозвољеном одузимању, задржавању и слању повјерљивих информација о националној одбрани".

Он је додао да ће Тешеира остати у притвору, а онда бити изведен пред савезни суд у Бостону.

ФБИ је навео да су њихови агенти извели хапшење и да настављају са истрагом у његовом дому у Норт Дајтону, у држави Масачусетс.

Видео снимци са телевизијских канала у САД приказују добро наоружане припаднике безбједносних снага у Масачусетсу како прате младића који носи сиву мајицу и црвени шортс до аутомобила. Док су га одводили, глава му је била повијена на доле.

Пентагон је саопштио да је поступак Тежеире био кривично дјело.

Прошле недјеље на интернету су се појавили повјерљиви подаци Пентагона о савезницима и противницима, за које су аналитичари оцијенили да је највећа обавештајна крађа података још откако је Викиликс објавио више од 700.000 докумената, видео снимака и дипломатских депеша.

У документима се наводило, између осталог, да су САД шпијунирале, осим противника, и савезнике, да је шпијуниран и предсједник Украјине Володимир Зеленски, да је израелски Мосад био уз демонстранте који се противе владиној реформи правосуђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана