Амерички Ф-16 оборио турски дрон изнад Сирије

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Амерички борбени авион Ф-16 оборио је данас наоружани турски дрон који је дjеловао у близини америчких трупа у Сирији након неколико упозорења, саопштили су амерички званичници.

До обарања је дошло након поновљених упозорења да се држе подаље од америчких копнених трупа у близини Ал Хасаке, на сјевероистоку Сирије. 

Вјерује се да је ово први пут да су САД обориле дрон из Турске, која је амерички савезник у НАТО-у, преноси ЦБС њуз.

Званичник турског Министарства одбране рекао је да дрон оборен од стране коалиције предвођене САД није припадао турским оружаним снагама, али није навео чије је власништво. 

Турска Национална обавештајна агенција извршила је нападе у Сирији против циљева курдских милитаната након бомбашког напада у Анкари прошлог викенда, рекао је данас турски безбједносни извор, преноси Ројтерс. 

Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је да је коалиција предвођена САД оборила турски дрон у близини базе на сјевероистоку Сирије. 

Инцидент долази у деликатном тренутку за америчко-турске односе, док САД очекују да ће Турска ратификовати НАТО чланство за Шведску. Како подсећа британска агенција, америчке трупе на сјеверу Сирије нашле су се 2019. године под артиљеријском ватром са турских положаја.  

Турска је последњих неколико дана предузимала акције против снага Радничке партије Курдистана (ПКК) због самоубилачког бомбашког напада који се догодио у недељу у Анкари у близини зграде владе.

Подршка САД курдским снагама у сјеверној Сирији је дуго изазивала напетост са Турском, која их посматра као крило забрањене ПКК.

Безбједносне снаге на сјевероистоку Сирије саопштиле су да је Турска данас покренула серију напада са више од 15 дронова у ваздушни простор тог региона, гађајући инфраструктурне циљеве као што су гасне и нафтне станице. 

У два одвојена удара, како је саопштено, погинуло је шест припадника безбједносних снага и два цивила. 

Турска је удвостручила своје операције усмјерене против забрањене
ПКК, извођењем ваздушних удара и на сјеверу Ирака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана