Амерички државни секретар Блинкен допутовао у дводневну посјету Кини

Танјуг
Амерички државни секретар Блинкен допутовао у дводневну посјету Кини

ПЕКИНГ- Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутовао је у дводневну посјету Пекингу, пренијели су кинески медији.

Ово је прва посјета америчког државног секретара од октобра 2018. године током које ће се данас састати са својим кинеским колегом Ћин Гангом, највишим кинеским дипломатом Ванг Јијем, а у понедјељак вјероватно и са предсједником Си Ђинпингом, пренио је АП.

Блинкенова посјета је првобитно била планирана у фебруару, али одложена је због инцидента са кинеским балоном који је оборен америчким пројектилом у ваздушном простору САД.

Пекинг тврди да је оборен кинески метеоролошки балон, али америчка администрација тврди да је летјелица коришћена за "прикупљање осетљивих информација".

Ова дипломатска мисија са високим улозима је покушај да се смире тензије у америчко-кинеским односима које су негативно утицале на глобалне политичке односе.

Ипак, аналитичари сматрају да су слаби изгледи за било какав значајан напредак у вези са најсложенијим питањима са којима се суочавају двије највеће свјетске економије.

Нетрпељивост и узајамне оптужбе стално ескалирају због низа несугласица које имају импликације на глобалну сигурност и стабилност, преноси америчка агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана