Америчке снаге могле би да уђу у рат

Срна
Америчке снаге могле би да уђу у рат

БИЈЕЉИНА - Америчке снаге могле би директно да се умијешају у украјинску кризу у случају неуспјеха Оружаних снага Украјине, тврди амерички новинар Сејмур Херш, уз напомену да зна много више детаља о америчкој диверзији на "Сјеверном току 1 и 2", али да не може сада да их изнесе.

На састанку америчке невладине организације "Комитет за републику", Херш је оцијенио да се ситуација у Украјини за САД може одвијати по сценарију вијетнамске кампање, пошто, упркос испорукама оружја, снаге кијевског режима, можда, неће издржати против Руса.

"Кажу ми да ће игра бити оваква: ово је НАТО, подржавамо НАТО у офанзивним операцијама против Руса што неће заварати свет, неће нас... Ми смо они који су у рату са Русима.

Али зашто бисмо то радили?", упитао је Херш, добитник Пулицера, који је у тексту о диверзији на гасоводу "Сјеверни ток" оптужио америчку и норвешку администрацију да су заједнички извеле ту акцију.

Херш подсјећа на искуство битке код Стаљинграда, када је совјетска армија успјела да преокрене ток битке.

"Зар, заиста, желимо да се петљамо са овим момцима? Мислим да не. Нисмо спремни", наводи он. Херш вјерује да се Американци, вјероватно, само заваравају у вези онога што се у Украјини дешава.

Истовремено, наглашава он, Русија у Украјини још није ни употријебила своје "главне снаге", преносе агенције.

Херш је, говорећи о пријетњи директног сукоба између САД и Русије на основу планова Вашингтона, посебно издвојио формације 82. и 101. ваздушно-десантне дивизије америчких копнених снага које су распоређене у Европи.

"Понекад помислим да је предсједник САД Џозеф Бајден изгубио своју обавјештајну заједницу", каже Херш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана