Америчке демократе забринуте због кандидатуре Кенедија Млађег

Танјуг
Америчке демократе забринуте због кандидатуре Кенедија Млађег

ВАШИНГТОН - Америчке демократе са највећим подозрењем гледају на кандидатуру Роберта Кенедија Млађег на предсједничким изборима 2024. године.

Према писању америчког портала „Хил“, естаблишмент Демократске странке је забринут и због кандидата трећих партија који имају потенцијала да утичу на крајњи резултат избора. 

Разлог за то је чињеница да је Џо Бајден на претходним изборима побиједио Доналда Трампа у веома тесној трци. 

„Иако је Бајден прикупио седам милиона гласова више од тадашњег предсједника Трампа, број електорских гласова би био изједначен да су Џорџија, Аризона и Висконсин припале другој страни. Бајден је у свакој од тих савезних држава побиједио са разликом мањом од једног процента“, наводи се у тексту. 

Кенеди Млађи, као кандидат испред Демократске странке, изазива забринутост, јер је његова кандидатура добила више пажње него што су многе демократе то очекивале. 

Нервозу изазива и чињеница да је некадашњи главни Трампов стратег Стив Бенон у великој мјери наклоњен Кенедију, док је дугогодишњи савезник бившег предсједника Роџер Стоун чак изнео идеју да би Трамп требало да узме Кенедија за свог потпредсједника. 

Кенеди је одбио да обећа да ће подржати Бајдена на изборима уколико он буде био кандидат демократа, а прошле недеље је Трампа назвао „вјероватно најуспешнијим дебатером у овој земљи још од дебата између Линколна и Дагласа“. 

Све то су разлози због којих су демократе забринуте. 

„Не знам шта се тамо дешава. Једно вријеме сам Кенедија видео као правог шампиона у заштити животне средине. Међутим, сада његову кандидатуру подржава гомила десничарских типова који изгледа користе Кенедија као средство за подривање Бајденове кандидатуре. Разочаран сам његовом кандидатуром и нередом који прави“, каже демократски стратег Марк Лонгабо. 

Из тима господина Кенедија су саопштили да „слабост или непопуларност кандидата не зависи од изазивача“. 

„Предсједник Бајден би требало да се фокусира на унапређење својих шанси за реизбор тако што ће се заложити за традиционалне демократске вредности: мир, грађанске слободе и 'чисту владу'. Тада не би имао озбиљну конкуренцију“, изјавио је портпарол господина Кенедија. 

Господин Кенеди је син покојног сенатора Роберта Кенедија и нећак покојног предсједника Џона Кенедија. 

У међувремену, демократе су забринуте због предсједничке кандидатуре левичарског академика и писца Корнела Веста испред Зелене странке, као и могућности да група „Но Лабелс“ изађе на изборе са својим кандидатом. 

Демократски стратег Дејвид Акселрод, познат по кључној улози у тријумфу Барака Обаме, је недавно на Твитеру написао да је 2016. године Зелена странка „имала велики утицај на преокрет на изборима у корист Доналда Трампа“. 

„Сада, са Корнелом Вестом као њиховим кандидатом, постоји велика вјероватноћа да се то понови“, додао је Акселрод. 

Корнел Вест је одговорио да се „свака критика актуелног предсједника тумачи као подршка републиканцима“. 

„Шта онда треба да радимо? Да ћутимо о патњама Палестинаца, посредничком рату у Русији и потребама сиромашног и радног народа? Не. Морамо на неки начин да изразимо свој став, а чим то урадимо, оптужени смо да подржавамо Трампа. То је бесмислено“, рекао је Вест. 

Предсједнички избори у САД ће се одржати у новембру 2024. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана