Америчка војска након вијека поништила пресуде против 110 афроамеричких војника

Танјуг
Америчка војска након вијека поништила пресуде против 110 афроамеричких војника

ВАШИНГТОН - Америчка војска је поништила пресуде које је војни суд донио пре једног вијека против 110 афроамеричких војника, од којих је над 19 била извршена смртна казна, наводећи да нису имали поштено суђење.

Војни одбор за исправку војне евиденције поништио је пресуде и промијенио документа наводећи да су војници часно завршили војну службу, као и да се њихови потомци квалификују за бенефиције које припадају породицама војника, саопштила је америчка армија, преноси Глас Америке.

Војници су осуђени послије нереда у Хјустону 23. августа 1917. године и избијања насиља које је услиједило после више мјесеци расистичког вријеђања и испада према афроамеричким војницима Трећег батаљона 24. пјешадијског пука.

Они су такође били познати као “Бафало војници”, или “Војници бизони”, што је име старосједелачког порекла дато афроамеричким војницима у америчкој копненој војсци у 19. вијеку.

Тог дана, црни војници који су чували једну касарну били су изложени расистичким увредама и физичким нападима, након чега је око стотину других афроамеричким војника умарширало у град и прискочило им у помоћ.

Усијледило је насиље у којем је погинуло 19 људи. Међу њима су, према историјским записима, били бијели полицајци, војници и цивили, као и четворо афроамеричким војника. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана