Америчка агенција: Само 15 до 30 одсто авиона “Ф-35” спремно за борбу

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА - Америчка Агенција за одговорност наводи да само 15 до 30 одсто авиона “Ф-35” може да учествује у борбеним дејствима.

Проблем је у термину “способно за мисију”, објашњава “Епокс тајмс” и прецизира да дефиниција Министарства одбране САД “способан за мисију” не значи и “борбено способан”.

Летјелица која је “способна за мисију” може да лети и изврши понеки тест или пробни лет, али не и да учествује у борби, односно може да изврши само дио захтјева за борбене авионе који су “потпуно способни за мисију”.

Чак и са бројем авиона само “способних за мисију”, флота “Ф-35” је знатно испод програмских циљева од 90 одсто за “Ф-35А” (ваздухопловство) и 85 процената за борбене “Ф-35Б” (маринци) и варијанте “Ф-35Ц” (морнарица).

Флота “Ф-35” у цјелини није ни близу тога да испуни циљ способности мисије и да буде у стању да уради било шта.

Ситуација је још шокантнија када је ријеч о “пуној способности” ловаца “Ф-35”.

У извјештају америчке Агенција за одговорност наводи се да је стопа пуне способности флоте “Ф-35” за мисију близу око 30 процената, док је стопа пуне способности за мисију “Ф-35Б” маринаца износила тек 15,5 процената у марту 2023.

Актуелније бројке нису доступне, али, с обзиром на текуће проблеме, укључујући непоуздане моторе, мало је вјероватно да се ситуација побољшала у прошлој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана