Америци пријети инвазија "супер свиња"

Танјуг
Foto: Гардијан

МИНЕАПОЛИС - Све већа популација такозваних "супер свиња", које је тешко искоријенити у Канади пријети да се распространи јужно од граница земље, док државе на сјеверу САД, попут Минесоте, Сјеверне Дакоте и Монтане предузимају кораке да спријече "инвазију" тих дивљих животиња.

У Канади, дивље свиње које лутају Албертом, Саскатчеваном и Манитобом представљају нову пријетњу, преноси АП.

Како се наводи европске дивље свиње су први пут доведене у Канаду 1980-их да би представиле нови и егзотичан производ од свињетине који би се могао јединствено пласирати на тржиште и служити у врхунским ресторанима.

Међутим, како су свиње почеле да се појављују на фармама широм Канаде, укрштали су их са домаћим свињама како би оне постале веће и плодније.

Рајан Брук, професор на Универзитету у Саскатчевану и један од водећих канадских ауторитета за овај проблем, назива дивље свиње "најинвазивнијом животињом на планети" и "еколошком олупином воза".

Према његовим ријечима, и сама дивља свиња је била проблем, али су "супер свиње" много горе, а након што је тржиште свињетине опало 2001. године, многе свиње су једноставно пуштене. 

Брук је рекао да су познати случајеви пуштања више од 300 свиња у исто вријеме, а као резултат тога, број дивљих свиња у Канади је експлодирао у последњих неколико деценија, остављајући траг уништења за собом. 

"Можда је од 2010. до 2012. постојала шанса да се ситуација ријеши. Али сада су толико распрострањене и толико бројне да сам, наравно, још 2018. или 2019. године престао да говорим да је искоријењивање могуће", додао је Брук.

Судећи по овом стручњаку такође је узнемирујуће што свиње оболијевају од разних болести и прелазе веома велике удаљености, па је њихов потенцијал за ширење епидемије велики.

Према ријечима америчког специјалисте Мајкла Марлоуа, дивље свиње наносе огромну штету животној средини, од једења усева до уништавања".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана