Амазон зарадио милијарду долара кроз тајни алгоритам за подизање цијена

Танјуг
Амазон зарадио милијарду долара кроз тајни алгоритам за подизање цијена

ВАШИНГТОН - Компанија Амазон је користила низ незаконитих стратегија за повећање профита у својој онлајн малопродајној империји, укључујући алгоритам који је подизао цијене које америчка домаћинства плаћају и извлачећи више новца од независних трговаца, чиме је увећао приход за више од милијарду долара, наводи америчка Федерална комисија за трговину (ФТЦ) у новом судском поднеску.

Тужба ФТЦ-а је поднета у септембру, али је допуњена данас.

Амазон, који има милијарду артикала у својој онлајн понуди, креирао је тајни алгоритам под интерним називом "Пројекат Неси" да идентификује специфичне производе за које предвиђа да ће друге онлајн продавнице пратити повећање цијена Амазона, преноси "Economic Times".

-„Пројекат Неси“ је коришћен за екстракцију више од милијарду долара директно из џепа Американаца - саопштио је ФТЦ.

Портпарол Амазона Тим Дојл рекао је да ФТЦ "погрешно карактерише" алат за одређивање цијјена и да је компанија престала да га користи прије неколико година.

-„Неси“ је коришћена да покуша да спријечи усклађивање цијена компаније које би довело до еуобичајених исхода да цијене постану толико ниске да су неодрживе - рекао је Дојл.

ФТЦ је Несијев алгоритам назвао „нелојалном методом конкуренције“ јер манипулише другим онлајн продавницама да подижу цијене, дозвољавајући Амазону да уради исто.

ФТЦ такође оптужује Амазон да је покушавао да сакрије информације о операцијама од антимонополских органа, користећи функцију поруке која нестаје у апликацији за размену порука Сигнал, и наводи да је компанија уништила комуникацију од јуна 2019. до почетка 2022.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана