Амал Клуни била савјетник тужиоца МКС који тражи хапшење лидера Израела и Хамаса

Танјуг
Foto: Агенције

ЛОНДОН - Адвокат за људска права Амал Клуни била је специјални савјетник у истрази Међународног кривичног суда (МКС) који тражи издавање налога за хапшење премијера Израела Бењамина Нетањахуа и лидера Хамаса, пише Гардијан.

Лист наводи да је главни тужилац суда, Карим Кан, захвалио Клуни у изјави, наводећи да је она била дио "панела стручњака за међународно право" коме се обратио за савјет. 

"Комисија је састављена од стручњака са огромним угледом у међународном хуманитарном и кривичном праву", навео је Кан.

У изјави коју је објавила фондација Амал Клуни за правду, објашњено је како је она учествовала у случају у којем је МКС затражио налог за хапшење израелског премијера Бењамина Нетањахуа, министра одбране Јоава Галанта, као и лидера Хамаса за наводне ратне злочине и злочине против човјечности.

"Прије више од четири мјесеца, тужилац Међународног кривичног суда затражио је од мене да му помогнем у процјени доказа о сумњи за ратне злочине и злочине против човјечности у Израелу и Гази. Пристала сам и придружила се панелу међународних правних експерата. Заједно смо се укључили у опсежан процес прегледа доказа и правне анализе на Међународном кривичном суду у Хагу", навела је она.

Указала је да су, упркос различитом личном поријеклу, правни налази тих експерата једногласни и да су једногласно утврдили да је суд надлежан за злочине почињене у Палестини и од стране палестинских држављана. 

"Једногласно закључујемо да постоје разумни разлози да се вјерује да су лидери Хамаса Јахја Синвар, Мохамед Дејф и Исмаил Ханије починили ратне злочине и злочине против човјечности, укључујући узимање талаца, убиства и злочине сексуалног насиља. Једногласно закључујемо да постоје разумни разлози да се вјерује да су израелски премијер Бењамин Нетанијаху и израелски министар одбране Јоав Галант починили ратне злочине и злочине против човјечности, укључујући гладовање као метод ратовања, убиства, прогоне и истребљење", навела је Амал Клуни.

Она је на друштвеним мрежама раније била критикована јер није јавно говорила о рату у Гази, а објаснила је да је прихватила позив суда да буде савјетник у овом случају јер верује у владавину закона и потребу да се заштите животи цивила. 

"Закон који штити цивиле у рату постављен је пијре више од 100 година и примјењује се у свакој земљи на свијету без обзира на разлоге сукоба", истакла је Клуни.

Додала је да као адвокат за људска права никада неће прихватити да живот једног детета има мању вриједност од живота другог. 

"Не прихватам да било који сукоб треба да буде ван домашаја закона, нити да било који починилац буде изнад закона", навела је Амал Клуни.

Она је удата за глумца Џорџа Клунија, а до сада је радила на низу случајева који се односе на међународно право.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана