Алеси након пожара: Пребродићемо и ову кризу и изаћи јачи, поштујући Теслино насљеђе

Танјуг
Алеси након пожара: Пребродићемо и ову кризу и изаћи јачи, поштујући Теслино насљеђе

ШОРАМ- Извршни директор Тесла научног центра Варденклиф (TSCW) Марк Алеси изјавио је да је структурални интегритет Теслине једине преостале лабораторије у САД на Лонг Ајленду из 1901. године "издржао искушење озбиљног пожара".

-Заједно ћемо пребродити и ову кризу и изаћи јачи, поштујући насљеђе Николе Тесле и његов дух иновативности, одлучности и отпорности који овај центар оличава. Структура - интегритет зграде, који датира из 1901. године, издржао је изгледа искушење и потврдио отпорност Теслине оригиналне робусне и темељне конструкције - рекао је Алеси за Танјуг након великог пожара који је јуче око 17 часова захватио лабораторију.

Колика је штета нанијета, како је Алеси додао, тек треба да се утврди.

Према његовим ријечима, у наредним данима, инжењери, као и стручњаци за историјску архитектуру, заједно са полицијом округа Сафолк, ватрогасним маршалом града Брукхејвена и окружним одељењем за ватрогасне, спасилачке и хитне службе, спровешће детаљну процјену.

-Њихови увиди ће бити пресудни у обликовању наших текућих планова за обнову овог историјског обиљежја - казао је Алеси.

Додао је да су у TSCW свјесни дубоког емоционалног утицаја који је пожар имао на локалну заједницу и Теслине присталице из цијелог свијета.

-Будите сигурни, остајемо непоколебљиво транспарентни у свему што радимо - рекао је он и нагласио да ће пружати тачне информације "супротстављајући се свим дезинформацијама које се могу појавити".

Алеси је нагласио да је TSCW био спреман да започне значајан пројекат реновирања и рестаурације Теслиног комплекса, с циљем да једина Теслина лабораторија прерасте у Музеј и глобални научни црнтар, али да изградња још није почела.

- Та чињеница нас је поштедјела додатних сложености у овој фази -рекао је Алеси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана