Албанском босу одузето британско држављанство

Срна
Албанском босу одузето британско држављанство

ЛОНДОН - Вођи албанске криминалне групе одузето је британско држављанство након што је оптужен за кријумчарење стотина миграната преко Ламанша.

Албанац, познат само као Ц9 због наредбе суда о заштити његовог идентитета, ожењен и отац четворо дјеце, илегално је ушао из Албаније 1999. и добио је касније британски пасош, пише "Сандеј тајмс".

Вјерује се да Ц9 прокријумчарио стотине тражилаца азила, већином Албанаца, у Британију, а оптужен је и за прање новца, продају дроге и посједовање оружја.

Он је првобитно пребацивао мигранте у комбију, али је касније прешао на мале бродове током пандемије вируса корона, када је успорен друмски саобраћај.

Осуђеном Албанцу је одузет британски пасош у септембру 2020. године одлуком тадашњег министра унутрашњих послова Прити Пател.

Његова дјеца која су рођена у Британији и даље живе у тој земљи, жалиле су се на ту одлуку.

Међутим, Специјална имиграциона жалбена комисија одбацила је жалбу овог мјесеца, оцијенивши да је он "значајан помагач у криминалу са приступом низу криминалних сарадника" и за кога се "знало да прибјегава насиљу". Ц9 је сада у Албанији.

Он је ушао у Британију прије 25 година под лажним именом, а касније је под другим именом тражио азил, рекавши да је побјегао од рата на Косову и Метохији.

Имиграциони службеници открили су његов прави идентитет тек 2018. године када је његова мајка аплицирала за визу како би га посјетила.

Током разговора са службеницима безбједности Ц9 је одбацио оптужбе да је криминалац, рекавши да је он обични радник који излази из куће у 6.00, а враћа се у 19.00 и да ради као грађевински радник.

Он је основао своју грађевинску фирму 2019. године која је пријавила годишњи приход од бруто 17.400 евра. Судски органи, међутим, сматрају да је та сума премала и да је познато да он има приступ великим сумама новца и предметима од вриједности.

Такође, у мају 2020. године њега је полиција зауставила док је возио "бентли" у вриједности од 200.000 фунти. У ауту је пронађена готовина од 16.000 фунти.

Судије сматрају да је Ц9 лично одговоран за планирање и транспорт илегалних миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана