Албански лобиста, сенатор Менендез проглашен кривим по 16 тачака оптужнице

Танјуг
Албански лобиста, сенатор Менендез проглашен кривим по 16 тачака оптужнице

ЊУЈОРК - Амерички сенатор Боб Менендез проглашен је данас кривим по 16 тачака оптужнице за примање мита, након што се изјаснио да није крив, пренио је Ројтерс.

Менендезу (70), који је познати албански лобиста, судило се због примања мита у готовини и златним полугама како би учинио услугу бизнисменима из Њу Џерзија, што је он негирао. Он је оптужен и да је радио као страни агент у корист Египта, што је такође одбацио. Након изрицања пресуде, лидер већине у Сенату САД Чак Шумер позвао је Менендеза да поднесе оставку.

Гувернер Њу Џерзија Фил Марфи је позвао Сенат да, уколико Менендез одбије да поднесе оставку, гласају за то да он буде избачен.

Прошле седмице су адвокати провели више од 15 сати износећи завршну ријеч и позвали су пороту да пажљиво испита стотине доказа и свједочења.

Тужиоци су инсистирали на томе да је у сенаторовом дому током претраге ФБИ 2022. заплијењено више од 480.000 долара у готовини, као и златних полуга вриједних 150.000 долара, наводећи да је то приход од примања мита.

Менендез је упркос суђењу најавио прије неколико недјеља да ће се поново кандидовати ове године као независни кандидат.

Менендез је српској јавности познат као албански лобиста, који је тражио од администрације у Вашингтону да изврши притисак на Србију да призна независност тзв. Косова.

Он је током каријере изјављивао да је поносан што су САД 2008. године међу првима признале независност јужне српске покрајине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана