Албанезе: Желим да се Асанж врати у Аустралију што је прије могуће

Танјуг
Албанезе: Желим да се Асанж врати у Аустралију што је прије могуће

КАНБЕРА- Аустралијски премијер Ентони Албанезе изјавио је данас да жели да се Џулијан Асанж (52) врати у Аустралију што је прије могуће након што је оснивач Викиликса пуштен из затвора и напустио Велику Британију послије постизања споразума с америчким властима о признању кривице о кршењу закона о шпијунажи.

Албанезе је рекао пред аустралијским парламентом да се случај против оснивача Викиликса дуго одуговлачио, да је сада ослобођен из затвора и да жели да се Асанж сада врати кући у Аустралију, пренио је Ројтерс.

Асанж је на путу ка окружном суду на америчком пацифичком острву Сајпан, на Маријанским острвима, гдје се очекује да ће се у сриједу изјаснити кривим по једној тачки оптужнице у оквиру споразума о признању кривице који ће омогућити да буде на слободи и да се врати у свој дом у Аустралији послије 14-годишњег правног поступка против њега.

Амерички тужиоци су рекли да Асанж жели да се изјасни о кривици пред америчким судом, али не у континенталном дијелу САД. Маријанска острва су дио САД без пуног статуса државе, а становници су амерички држављани.

Острво Сајпан има предност што је релативно близу Асанжовог дома у Аустралији, отприлике 3.000 километара јужно, док су, на примјер, Хаваји више него двоструко удаљенији, наводи Ројтерс. Викиликс је саопштио да је Асанж напустио затвор Белмарш у Великој Британији, у којем је провео посљедњих пет година.

Асанж је пристао да призна кривицу по једној тачки оптужнице за удруживање ради добијања и откривања повјерљивих докумената америчке националне одбране. Он би требало да буде осуђен на 62 мјесеца већ одслужене казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана