Аларм у САД и Британији због могућег нуклеарног споразума Иран-Русија

Танјуг
Аларм у САД и Британији због могућег нуклеарног споразума Иран-Русија

ЛОНДОН - Британија и САД страхују да је Русија са Ираном подијелила нуклеарне тајне у замјену за балистичке ракете за бомбардовање Украјине, пише данас "Гардијан".

У осврту на састанак америчког предсједника Џоа Бајдена са британским премијером Киром Стармером у петак у Вашингтону, британски лист подсјећа на Бајденову примједбу да Русија и Иран учвршћују војну сарадњу у тренутку када је Техеран у процесу обогаћивања уранијума како би дошао до свог дуго жељеног циља - нуклеарне бомбе.

Позивајући се на неименоване британске изворе, лондонски дневник наводи да постоји забринутост због могућности да Иран "трампи" балистичке ракете у замјену за нуклеарну технологију.

У анализи се напомиње да су Лондон, Париз и Берлин прошле недјеље заједно упозорили да залихе високо обогаћеног уранијума Ирана "настављају значајно да расту, без икаквог вјеродостојног цивилног оправдања".

"Сарадња са искусним руским стручњацима или коришћење руског знања помогли би да се убрза процес израде нуклеарне бомбе, иако Иран пориче да то покушава", оцјењује "Гардијан".

Иако нису историјски савезници, Русија и Иран све се више удружују у супротстављању Западу, и то у оквиру шире осовине која, у различитим степенима, укључује и Кину и Сјеверу Кореју, што је одраз повратка у еру надметања која подсјећа на хладни рат, закључује британски дневник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана