Активисти блокирали белгијско представништво Алибабе, приведено око 700 људи

Танјуг
Активисти блокирали белгијско представништво Алибабе, приведено око 700 људи

БРИСЕЛ- Више стотина климатских активиста данас су блокирале  дистрибуцијски центар кинеске компаније Алибаба и аеродром за приватне авионе у Антверпену, рекли су активисти.

Коалиција против фосилних горива "Code Red" саопштила је да је полиција привела неколико стотина  протестаната, преноси Франс 24.

-У Лијежу су активисти блокирали кинеског дива онлајн трговине Алибабу. Авиони пуни робе широке потрошње из Кине не могу се истоварити, а камиони не могу да напусте локацију. У Антверпену је ваздушни саобраћај парализован, упркос томе што је више од 700 активиста приведено, а 40 њих су још увијек на лицу мјеста - наводи се у саопштењу.

На аеродрому у близини Антверпена полиција је испалила сузавац и силом задржала протестанте обучене у бијеле комбинезоне док су покушавали да упадну у зграду.

Данашњи протест је посљедњи у низу акција грађанске непослушности које је организовала европска коалиција "Code Red" у Белгији.

Компанија Алибаба је 2021. године отворила европски дистрибуцијски центар на 30.000 квадратних метара у Лијежу.

-Аеродром Лијеж је најбрже растући аеродром у Европи. Милиони евра јавног новца улажу се у ово ширење, које иде на штету стотина хектара пољопривредног земљишта - рекао је активист "Code Red" Луј Друсен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана