Аксиос: Очекује се да се Џо Бајден током викенда повуче из трке за реизбор

Танјуг
Foto: Axios

ВАШИНГТОН - Неколико високорангираних демократа очекује да се предсједник САД Џо Бајден овог викенда повуче из трке за реизбор, пише данас амерички портал Аксиос.

Неименовани званичници рекли су да се Бајден, упркос тврдњама да остаје у трци за нови мандат у Бијелој кући, приватно помирио са све већим притиском, лошим анкетама и питањима у вези његових година и способности, што онемогућава наставак његове кампање.

''Највиши лидери његове странке, његови пријатељи и кључни донатори вјерују да он не може да побиједи, не може да промијени перцепцију јавности о свом узрасту и оштроумности и не може да оствари конгресне већине'', навели су извори.

Предсједнику је речено да би, уколико се не повуче, бивши предсједник Трамп могао да побиједи убедљиво и да у новембру избрише Бајденово наслијеђе, као и наде демократа.

Један извор рекао је да Бајден може да бира да између тога да ли ће бити ''један од хероја историје” или чињенице да да “никада неће постојати Бајденова предсједничка библиотека”.

Неименовани извор је истакао да се нада да ће предсједник ''урадити праву ствар'' и да је ''кренуо у том правцу''.

Демократе очекују да ће анкете након Републиканске националне конвенције показати да постоји могућност да је опала подршка и демократама у Конгресу, пише Аксиос.

Упркос томе што су се демократски званичници надали да ће избјећи повлачење предсједника, кога ''воле и поштују'', анкета коју је у сриједу објавио АП показала је да две трећине демократских бирача желе да Бајден одустане и буде замјењен другим кандидатом.

Бајден је претходно, након дебате с Трампом на ЦНН-у, а прије атентата на Трампа у суботу, рекао да га ''само свемогући Господ'' може натерати да одустане од изборне трке, док је прошле недеље рекао да ће се повући ако му помоћници покажу доказ да не може да побиједи на изборима заказаним за 5. новембар.

Најмање 20 конгресмена демократа јавно је позвало Бајдена да оконча своју кампању након незадовољавајућег наступа у дебати против бившег предсједника Доналда Трампа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана