Акције на америчкој берзи нагло пале

Агенције
Акције на америчкој берзи нагло пале

Акције на америчкој берзи данас су нагло пале због распродаје на свјетским тржиштима, што је посљедица страхова од рецесије у САД, након разочаравајућег јулског извјештаја о запошљавању.

Индекс Dow Jones пао је за 2,3 одсто, Nasdaq је изгубио 3,9 одсто вриједности, а С&П 500 3,0 одсто, преноси Си-Ен-Би-Ес.

Како се наводи, инвеститори су забринути зато што америчка централна банка Федералне резерве (ФЕД) није благовремено смањила каматне стопе, одлучивши прошле недјеље да их задржи у распону од 5,25 до 5,5 одсто, односно на највишем нивоу у посљедње двије деценије.

Акције технолошких компанија кретале су се данас на најнижим нивоима, па је Нвидиа пала за више од пет одсто након што је у данашњу сесију ушла са више од 23 одсто мањом вриједношћу у односу на недавни максимум.

Тржишна вриједност Тесле пала је за 10 одсто, а акције компаније Епл за скоро 4,6 одсто, након што је Беркшир Хатавеј Ворена Бафета преполовио свој удио у произвођачу ајфона.

Процентуално највише пао је јапански индекс Никкеи 225 и то за 12,4 одсто, у свом најгорем дану од 1987. године када је "црни понедјељак" погодио Волстрит.

Си-Ен-Би-Ес подсјећа да је тог дана индекс Dow Jones изгубио више од 22 одсто своје вриједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана