Акција Европола против шверца умјетнинама: Заплијењено више од 6.400 артефаката

Танјуг
Foto: Интерпол

ЖЕНЕВА - У операцији “Пандора” против међународне трговине умјетничким делима, ухапшено је 85 особа, а заплијењено више од 6.400 артефаката, саопштено је данас из Европола.

У међународној операцији учествовали су припадници царинских служби и полиција из 25 земаља, на челу са шпанском полицијом и уз подршку Европола и ИНТЕРПОЛ-а, наводи се у саопштењу.

Током операције Пандора извршено је неколико хиљада претреса на бројним аеродромима, лукама и граничним прелазима, али и у музејима, аукцијским кућама и приватним резиденцијама.

Припадници полиције открили су значајан број украдених уметнина претражујући и веб сајтове на интернет. На тај начин откривено је чак 580 украдених предмета.

Међу највреднијим открићима су археолошки артефакти од злата из периода скитске културе који су украдени у Украјини и прошверцовани у Шпанију, а њихова вредност је процењена на преко 60 милиона евра.

Значајну заплијену извели су и италијански Карабинијери који су открили слику једног савременог аутора вредну око 150.000 евра која се продавала преко интернета.  

Такође у Италији је заплијењено више од 2.000 вредних предмета и фрагмената као што су врхови стријела и копаља из неолита и бронзаног доба који су се такође продавали преко интернета, наводи се у саопштењу.

Европол је одиграо кључну улогу олакшавањем размјене информација и давањем аналитичке и оперативне подршке индивидуалним истрагама на нивоу појединих земаља.

ИНТЕРПОЛ је подржао акцију Пандора тиме што је помогао размјену информација између земаља учесница операције, а посебно земаља региона Балкана, наводи се у саопштењу.

Међу земљама учесницама масивне операције била је и Србија и БиХ.

Операција Пандора покренута је први пут 2016., а ово је осми пут да је организована и спроведена.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана