Ајкула која је усмртила Британца Сајмона Нелиста била је 'испровоцирана'

Танјуг
Foto: Илустрација

СИДНЕЈ- Међународни истраживачи су као "испровоцирани инцидент", окарактерисали смрт Британца Сајмона Нелиста (35), којег је ајкула усмртила у близини Сиднеја, у фебруару прошле године.

Према извештају Међународног досијеа о нападима ајкула (ИСАФ), Нелистова смрт је класификована као "испровоциран инцидент", који се дешава када човек на неки начин започне интеракцију са ајкулом, која може бити и случајана, пише Тајмс.

Гевин Нејлор, директор Флоридског програма за истраживање ајкула, рекао је да, иако Нелист "ни на који начин није намјеравао да испровоцира" ајкулу, али је пливао у области "гдје су људи пецали".

Нелист који је био вјерен са Аустралијанком, тренирао је за хуманитарни догађај „Малабар магично приливање у океану“ који је требало да се одржи неколико дана касније, када га је напала ајкула дугачка скоро четири метра у Бјукан Поинту, у близини Литл Беја, југоисточно од Сиднеја.

Бивши инжењер РАФ-а, који је одрастао у Пензансу, Корнволу, носио је црно одијело и пливао је у области гдје су људи пецали.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана