Ајд: Прихватљиво гађање руске тероторије западним оружјем

СРНА
Ајд: Прихватљиво гађање руске тероторије западним оружјем

ОСЛО - Министар спољних послова Норвешке Еспен Барт Ајд изјавио је да сматра да је прихватљиво да Кијев користи оружје добијено од Запада за гађање војних мета на руској територији.

"Вјерујемо да Украјина, у складу са међународним законом, има јасно право да нападне Русију унутар те земље. Украјина може да користи оружје добијено од западних земаља против војних мета повезаних са руском специјалном војном операцијом", рекао је Ајд за норвешки медијски сервис НРК.

Он је такву ситуацију назвао "савршено нормалном" током сукоба.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у понедјељак, 27. маја, да Украјина има право да гађа војне мете у Русији.

Он је додао да су поједине чланице Алијансе укинуле ограничења за нападе и да је "дошло вријеме да се размотри укидање других ограничења".

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон рекао је 3. маја да Кијев има право да употријеби британско оружје за напад на руску територију, након чега је Москва упозорила да би руска војска могла да гађа британске војне објекте и опрему унутар и изван Украјине у случају таквог сценарија.

Лист "Политико" објавио је јуче да је администрација предсједника САД Џозефа Бајдена тајно одобрила Кијеву употребу америчког оружја за нападе унутар Русије, "али само близу Харковске области".

Амерички "Њујорк тајмс" објавио је да је државни секретар САД Ентони Блинкен недавно изјавио да планира да предложи Бајдену да укине забрану употребе америчког оружја за гађање мета у Русији.

Коментаришући наводе медија и изјаве западних званичника, предсједник Русије Владимир Путин изјавио је у уторак, 28. маја, да представници НАТО чланица "треба да буду свјесни чиме се играју".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана