АИ: Најмање 883 особе погубљене у 2022, више него посљедњих пет година

Танјуг
Foto: Amnesty International

БЕРЛИН - Најмање 883 особе су погубљене 2022. године у свијету, наводи организација „Амнести интернешенел“, што је више него у посљедњих пет година, а нарочито много људи погубљено је у Ирану и Саудијској Арабији, пише Дојче веле (DW).

Иран је земља са највећим бројем смртних казни у свијету, показује најновији извјештај о смртним пресудама и погубљењима у 2022. години организације за људска права „Амнести интернешенел“.

Прошле године држава је у Ирану убила најмање 576 људи, што је скоро дупло више него у 2021. години.

Број смртних случајева нагло се повећао и на другој страни Персијског залива. У Саудијској Арабији је 2021. погубљено 196 људи.

„У једном дану, Саудијска Арабија је погубила 81 особу“, рекла је на представљању извештаја генерална секретарка „Амнести интернешенела“ Ањес Каламар. Иран и Саудијска Арабија заједно су одговорни за више од 80 одсто погубљења у свијету.

У 2022. години, у 20 земаља су погубљене најмање 883 особе, што је више него у посљедњих пет година. Некима су одсјечене главе, а неки су обешени, стријељани или отровани. Број погубљења значајно је порастао у односу на 2021. - за више од 300 случајева или више од 50 одсто.

DW пише да притом погубљења у Кини, која се, како наводи, вjероватно броје у хиљадама, нису ни део статистике јер та земља третира број погубљења као државну тајну. Исто важи и за Вијетнам. Ни из Сjеверне Кореје нема података, а вjерује се да је и у тој земљи велики број погубљења, додаје DW.

До краја 2022. године укупно 112 држава потпуно је укинуло смртну казну, а скоро двије трећине свих чланица Уједињених нација, односно 125 земаља, у децембру је гласало за мораторијум на примјену смртне казне.

          Према подацима „Амнести интернешенела“, више од трећине свих забележених погубљења је било због трговине дрогом.

          У овој суморној слици постоји нешто што је трачак наде - још шест држава је потпуно или бар делимично укинуло смртну казну 2022. године, пише ДW.

          Ситуација се нарочито променила у Африци, пошто су Сијера Леоне и Централноафричка Република у потпуности укинуле смртну казну, Екваторијална Гвинеја и Замбија у великој мери, а Либерија и Гана се спремају да је укину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана