Агент ФБИ: Садам Хусеин је за 30 секунди знао две ствари о мени

Tanjug
Foto: Arhiva

ВАШИНГТОН - Бивши агент ФБИ Џорџ Пиро, који је испитивао некадашњег лидера Ирака Садама Хусеина, рекао је да је у првих 30 секунди њиховог разговора током испитивања Садам знао две ствари о њему.

 "Приликом мог првог сусрета са Садамом, у првих 30 секунди, знао је две ствари о мени. Рекао сам му да се зовем Џорџ Пиро и да сам задужен за испитивање, а он је одмах рекао: "Ти си Либанац". Рекао сам му да су ми родитељи Либанци, а онда је додао "ти си хришћанин". Питао сам га да ли му је то проблем, рекао је апсолутно не, јер је волео либански народ. Мислио сам се "одлично, слагаћемо се добро", рекао је Пиро за "ЦНН".

    Пиро је испитивао Садама седам мјесеци, након што су га америчке снаге ухватиле 13. децембра како се крије на северу Ирака, а све након инвазије америчке војске на ту земљу која је почела у марту 2003. године, уз образложење да Багдад има оружје за масовно уништење и да сарађује са Ал Каидом.

    "Садам ми је рекао да не воли Осаму бин Ладена и да не верује у идеологију Ал Каиде јер је желела да створи исламску државу у читавом арапском свету. Он није имао намеру да преда власт и да се ослања на нешто друго. Умео је да се шали на Бин Ладенов рачун, говорио је 'не можете баш веровати особи са онаквом брадом'", додао је Пиро, који пише књигу о разговорима са Садамом Хусеином.

    Он је рекао да је добио одобрење од Савезног истражног бира да пише књигу, а циљ му је да читаоцима пренесе утисак из прве руке, како је било седети у испитивачкој соби са Хусеином, о изазовима и о "шаховској партији" коју су играли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана