Израелска војска потврдила да је открила око 100 лансера и 60 ракета Хамаса

ГС/Агенције
Израелска војска потврдила да је открила око 100 лансера и 60 ракета Хамаса

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА -Сукоб Израела и Хамаса траје 102. дана. Израелска војска саопштила је да су њене копнене снаге почеле да дјелују у Нусеирату, у централном дијелу Појаса Газе, ширећи даље офанзиву против Хамаса .Количине помоћи које стижу до становника Газе далеко испод онога што је потребно да се спријечи смртоносна комбинација глади, неухрањености и болести, упозориле су агенције УН.

Напад из Појаса Газе на југ Израела, испаљено више од 50 ракета

Више од 50 ракета испаљено је данас из Појаса Газе на град Нетивот на југу Израела, саопштиле су локалне власти.

У саопштењу се наводи да су изведени ракетни удари на град, али да нема извештаја о повређенима, преноси Тајмс оф Израел. Напад на Нетивот је највећи ракетни удар из Газе на Израел у последњих неколико недеља.

Гутерес: Због бомбардовања немогуће испоручити хуманитарну помоћ

Уједињене нације нису у могућности да испоруче хуманитарну помоћ Појасу Газе због тога што бомбардовање у тој енклави и даље траје, саопштио је генерални секретар УН Антонио Гутерес.

-Не можемо да ефикасно испоручимо хуманитарну помоћ док је Газа под тешким, широко распрострањеним и немилосрдним бомбардовањем. Потребна нам је безбједност, окружење у којем особље може безбједно да ради, као и неопходна логистика и наставак комерцијалне активности - написао је Гутерес на платформи "Икс".

Према његовим ријечима, у овом тренутку "нико није безбједан нигдје у Гази", пренио је ТАСС.

Ситуација на Блиском истоку ескалирала је након упада милитаната палестинског Хамаса из Појаса Газе у Израел 7. октобра.

Хамас тврди да је напад извршен као одговор на поступке Израела усмјерене против џамије Ал Акса у Јерусалиму.

Израел је након напада прогласио потпуну блокаду Појаса Газе и започео војну операцију у енклави. Израелска војска гађа и дијелове Либана и Сирије, као одговор на нападе који се на Израел врше из те двије земље. Сукоби се воде и на Западној обали

Израелска војска потврдила да је открила око 100 лансера и 60 ракета Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су припадници њене 401. оклопне бригаде у Беит Лахији пронашли око 100 ракетних лансера и најмање 60 ракета које је Хамас припремио за лансирање, додајући да су у борбама у тој области убијене десетине оперативаца Хамаса.

ИДФ наводи и да су на сјеверу Газе борбени хеликоптер и још једна летјелица дjеловали против групе Хамасових бораца и убили њих деветоро, преноси Тајмс оф Израел. Како се наводи, на југу Појаса Газе неколико борбених авиона напало је оперативце Хамаса у области Кан Јунис, а један јуришни хеликоптер је погодио “осматрачки положај који користи та терористичка група”.

Изведен је и ваздушни напад на лансер противтенковских навођених ракета Хезболаха у Кафр Килију, на југу Либана, додаје се у саопштењу израелске војске.

Агенције УН: Спријечити глад, неухрањеност и ширење болести у Гази

У заједничком саопштењу Свјетског програма за храну (WFP), УНИЦЕФ-а, Свјетске здравствене организације (СЗО) и Агенције УН за помоћ палестинским избјеглицама на Блиском истоку (UNRWA) наводи се да су количине помоћи које стижу до становника Газе далеко испод онога што је потребно да се спријечи смртоносна комбинација глади, неухрањености и болести.

Апел је упућен након што је анализа УН потврдила да се читаво становништво Газе суочава са најмање кризним нивоом несигурности када је реч о храни, пренијела је Ал Џазира.

Агенције су позвале Израел да искористи луку Ашдод, која се налази око 40 километара сјеверно од Газе, како би омогућила допремање више помоћи.

Такође су позвале власти да отворе више прелаза у енклави, уз истовремено омогућавање комерцијалног саобраћаја.

-Људи у Гази пате од недостатка хране, воде, лијекова и адекватне здравствене заштите. Глад ће учинити ионако ужасну ситуацију катастрофалном, јер је већа вјероватноћа да ће болесни људи подлећи глади, а изгладњели су подложнији болестима -, рекао је генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус.

Додао је да је потребан несметан, безбједан приступ за испоруку помоћи и хуманитарни прекид ватре како би спријечили даљу смрт и патњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана