Афричке земље у БРИКС-у траже заштиту од америчке политике санкција

Срна
Афричке земље у БРИКС-у траже заштиту од америчке политике санкција

ПАРИЗ - Приступање Египта, Етиопије и осталих земаља глобалног југа БРИКС-у значи да те државе постепено одустају од учешћа у свјетском трговинском систему заснованом на доларима, али и да желе заштиту од политике санкција САД, пише француски часопис "Жен Африк" (Јеunе Аfrique).

Генерални директор кенијске финансијске компаније "АЗА фајнанс" (АZА Finance) Елизабет Росело рекла да за Африку коришћење долара у трговини значи да земље континента немају могућност да међусобно тргују у локалним валутама.

Росело је истакла да афричке земље траже нове изворе улагања, пошто међународне финансијске структуре, попут Свјетске банке, не поклањају довољно пажње континенту.

Професор примијењене економије са Универзитета Џон Хопкинс Стив Ханке рекао је да је још један разлог зашто се земље у развоју придружују БРИКС-у њихова жеља да добију заштиту од политике санкција САД.

Он је навео да земље Глобалног југа виде у блоку противтежу свјетском финансијском систему у којем доминирају САД.

Неколико стручњака тврди да ширење БРИКС-а неће довести до подјеле свјетске економије.

Главни економиста консултантске куће "Оксфорд економикс" Адам Слејтер рекао је да нови чланова блока чине свега три одсто свјетске трговине.

Међутим, према ријечима бившег званичника Бијеле куће и Свјетске банке Харија Бродмана, придруживање БРИКС-у више има политички и симболички него економски значај, пренио је "Спутњик".

Група БРИКС је од оснивања 2006. године прошла два таласа ширења. Првобитној постави, која је укључивала Бразил, Русију, Индију и Кину, придружила се Јужноафричка Република 2011. године.

У августу 2023. још шест земаља позвано је да се придружи блоку, укључујући Аргентину, али је та држава крајем децембра одбила да се придружи.

Пет држава – Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија од 1. јануара су пуноправне чланице БРИКС-а којим ове године предсједава Русија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана