Афричке земље погођене епидемијом опасног вируса, али вакцина још нема

Танјуг
Афричке земље погођене епидемијом опасног вируса, али вакцина још нема

ЛОНДОН– Ниједна од афричких земаља погођених актуелном епидемијом новог соја вируса мпокс, раније познатог као мајмунске богиње, још није добила ниједну обећану вакцину, пише данас Гардијан.

Највише погођен епидемијом новог соја клејд 1б је Демократска Република Конго, гдје је од почетка године умрло 629 особа, а пријављено 18.000 случајева, показују подаци Свјетске здравствене организације.

Нови сој регистрован је и у Бурундију, Уганди, Руанди, Кенији, Шведској и Тајланду.

Директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус казао је да би прве дозе вакцина у Конго требало да стигну у року од неколико дана, али слична обећања о донацијама вакцина из САД нису се остварила на вријеме.

Када је ријеч о донацијама, није било координисане акције, при чему је Шпанија обећала 500.000 доза, док су Немачка и Француска обећале по 100.000, а САД су рекле да ће донирати 50.000 доза.

До сада, међутим, ниједно од тих обећања није остварено.

Афрички Центри за контролу и превенцију болести саопштили су прије неколико дана да је од 245 милиона долара колико су тражили за борбу против епидемије само 10 одсто обезбијеђено.

Љекар за инфективне болести из болнице Универзитета Нигер Делта, Дими Огоина, казао је да немар како међународне заједнице, тако и афричких влада, значи да деценијама након што је мпокс први пут идентификован, још увијек нема довољно вакцина нити лекова доступних угроженим земљама.

Он је додао да је до шире међународне реакције на вирус дошло само током глобалне епидемије 2022. када се мпокс проширио на Европу и Сјеверну Америку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана